Familieleden brengen een eerbetoon aan de slachtoffers en zoeken steun bij elkaar
NOS NieuwsAangepast

Lichamen zes slachtoffers vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland geborgen

Nieuw-Zeelandse militairen hebben op White Island zes lichamen van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van maandag geborgen. Het dodental staat daarmee op veertien. Nog twee mensen worden vermist, de autoriteiten gaan ervan uit dat ook zij zijn overleden.

Hulpdiensten hadden de gevonden lichamen al eerder zien liggen, maar konden ze niet meenemen omdat het te gevaarlijk was op het eiland. Ook de militairen liepen groot gevaar. De kans dat de vulkaan de komende 24 uur opnieuw tot een uitbarsting komt, is volgens de nationale geologische dienst 50 tot 60 procent.

Reddingswerkers haalden de lichamen op van White Island:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Voorafgaand aan de operatie werd op zee een plechtigheid gehouden waarbij om Gods zegen werd gevraagd. "Er kan veel misgaan met ons plan, omdat we niet alle omstandigheden in de hand hebben", zei een politiecommissaris.

De autoriteiten zijn door familie van de slachtoffers en het publiek onder druk gezet om de lichamen zo snel mogelijk te bergen. Voor het opsporen van de andere twee vermiste toeristen is weinig tijd, zegt de politie.

Toen de vulkaan maandag uitbarstte, waren zeker 47 mensen uit zeven landen op het eiland. Veel toeristen die op of bij de vulkaan waren toen die uitbarstte liggen nog op de intensive care met ernstige brandwonden.

Toeristen maakten maandag deze beelden van de uitbarsting:

Beelden van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl