De Kamerleden Van Kooten-Arissen, Leijten (SP), Omtzigt (CDA) en Stoffer (SGP)
NOS Nieuws

Kamer neemt geen genoegen met zwartgelakte dossiers kinderopvangtoeslag

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de dossiers vol zwartgelakte pagina's van de Belastingdienst over de kinderopvangtoeslag. SP-Kamerlid Leijten wil daar nog volgende week een debat over met staatssecretaris Snel. Haar verzoek wordt door alle fracties gesteund.

De dossiers gaan over ouders die beschuldigd zijn van fraude en tienduizenden euro's moesten terugbetalen. Enkele gedupeerde ouders lieten gisteren hun dossier zien aan de media omdat zij het niet konden geloven.

Persoonlijk dossier kinderopvangtoeslag afgelakt: 'Sprakeloos'

Zij hoopten te kunnen lezen waarom zij als fraudeur werden gezien, maar bladerend door de zwart gemaakte pagina's kregen zij daar geen antwoord op.

Vandaag konden de Kamerleden met eigen ogen enkele van deze dossiers zien. SP-Kamerlid Leijten had met toestemming van de betrokken ouders de multomappen ter inzage in het Kamergebouw neergelegd. Daar werd soms met stijgende verbazing in gebladerd.

CDA-Kamerlid Omtzigt wil weten waarom de ouders geen inzage krijgen in de fraudebeschuldiging tegen hun kinderopvang. Want juist daarom werden zij ook gezien als fraudeurs. Omtzigt vindt het ongepast dat het ministerie gisteren de verontwaardigde reacties afdeed als "ophef". Hij vindt dat woord niet passen bij de situatie.

De Kamer wil mogelijk ook nog vragen om onafhankelijk advies over het wel of niet terecht onleesbaar maken van bepaalde pagina's. Dat zou bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens kunnen doen. Dit omdat er nog honderden tot duizenden van dit soort dossiers door ouders zijn of worden opgevraagd.

Snel moet alle Kamervragen voor maandag beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl