Er worden in Nederland zo'n drie miljoen echte kerstbomen verkocht
NOS Nieuws

'Ik wil de grootste die er is!' Nederland haast zich naar de kerstboomverkoper

"Hoezo past deze niet in mijn huiskamer? Echt wel!" Bij een bouwmarkt in Amsterdam laat een vrouw haar ogen langs rijen opgestelde kerstbomen gaan. Het weekend na Sinterklaas is hét moment om een kerstboom aan te schaffen, die dit jaar ook nog mooier zijn. En dat betekent topdrukte bij verkopers.

"Ik wil de grootste die er is. Thuis ligt de kerstversiering al klaar. Ik maak ze vast met lintjes, die ga ik eerst nog strijken. Ja, ik maak er serieus werk van", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. En zij is niet de enige: de branche verwacht dit jaar drie miljoen echte kerstbomen te verkopen.

Bij bouwmarkten zijn bomen goedkoper omdat ze groot worden ingekocht. "We werken al jaren samen met familiebedrijven in Duitsland en Denemarken. Die landen zijn de grootste producenten van kerstbomen in Europa", vertelt Raymond Duijker van Praxis. Als product manager is hij het hele jaar bezig met kerstbomen.

"We verkopen tegenwoordig ook wel kerstbomen via internet, maar het gros komt nog altijd naar de winkel om er een uit te zoeken. Bij online bestellingen is het maar afwachten wat je thuis krijgt en of het precies is wat je zoekt."

In Nationaal Park Hoge Veluwe kunnen mensen zelf hun boom uitzoeken

Sommige kerstboomkwekers zetten consumenten dit weekend zelf aan het werk. Daar kunnen mensen hun eigen boom uitgraven of afzagen voor 'het echte winterse gevoel'.

Zo ook op de Veluwe, waar de verkoop nog een ander doel dient: de natuur zelf. "Als dit gebied helemaal bebost raakt, zouden honderden soorten korstmossen verdwijnen op dit open terrein", legt boswachter Henk Ruseler uit. "Vandaar dat we al vijftig of zestig jaar dennetjes verwijderen op dit soort terreinen. En zo'n tien jaar geleden dacht ik: eigenlijk zonde, want dit zijn fantastische kerstbomen. Waarom laten we bezoekers van het park niet hier hun bomen halen?"

De bomen op de Veluwe, sommigen met schrammen van herten, zijn wel duidelijk anders dan de gekweekte bomen. Ruseler: "Dit zijn grove dennen met lichtgroene naalden. Ze zijn niet zo dicht."

Dicht bij huis

Wie een echte kerstboom in huis wil hebben, kan op een paar dingen letten. Op sommige bomen met kluit zit 'statiegeld', die kun je na gebruik weer inleveren bij de verkoper. Zo voorkom je dat jouw kerstboom in januari aan de kant van de weg belandt.

"De klimaatimpact van een kerstboom is gelijk aan de uitstoot van wanneer je 25 kilometer zou rijden", zegt Heleen Slob van Milieucentraal. "Daar komt bij dat veel mensen stad en land afrijden om een kerstboom te kopen. Dus onze tip is: koop dicht bij huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl