Een kerstboom uitzoeken in Haarlem HH | Michel Utrecht

Kerstboomliefhebbers kunnen dit jaar hun hart ophalen: de kerstbomen zijn door de droge zomer namelijk mooier. Dat zegt Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. "Ze zijn wel iets minder hard gegroeid, maar dat is juist een positief punt."

Afgelopen zomer was relatief droog, waardoor kerstbomen minder snel konden groeien. "Die groei zit meestal in de piek", legt Bolhuis uit. "Bij een natte zomer groeien die pieken heel ver uit. Als het droger is dan remmen die pieken af, en wordt de boom in z'n geheel juist mooier en voller."

Volgens RTV Drenthe zijn de bomen dit jaar daardoor zo'n 10 tot 20 centimeter korter. Maar daar zal de consument waarschijnlijk weinig van merken, verwacht Bolhuis. "De consument krijgt bomen die op lengte zijn geselecteerd. Voor iedereen is er wat wils en genoeg."

De Odoornse kerstbomenverkoper Robert Tuintjer vreest voor zijn omzet, omdat hogere bomen duurder zijn dan een korte boom. Maar ook hij denkt niet dat de klant er veel van merkt. "Ik had liever dat ze wat donkerder groen waren. Maar voor de rest, de klant kiest altijd zijn favoriete boom."

Echte bomen zijn in

Met de kerstboomsector gaat het goed: dit jaar zag Bolhuis de verkoop bij groothandelaren van echte bomen met zo'n 9 procent stijgen ten opzichte van voorgaande jaren. "En ook voorgaande jaren zagen we een groei van zo'n 7 à 8 procent."

Jarenlang was de kunstboom in trek, maar Bolhuis ziet nu dat de echte boom het overneemt. "Kerst moet steeds groter gevierd worden en daarnaast is plastic ook niet echt in. De natuurboom is weer helemaal terug."

Het is eigenlijk best opmerkelijk dat we een boom omhakken, ons huis binnenslepen en dan optuigen met allerlei ballen en een piek. Hoe zijn er daar ooit op gekomen? NOS op 3 zocht het uit:

Waarom hebben we een kerstboom in huis?

STER reclame