Vermiste vissers uit Urk gevonden in gezonken kotter
In de stuurhut van de gezonken viskotter uit Urk zijn vanochtend twee lichamen gevonden. De lichamen zijn vanmiddag geïdentificeerd: het zijn de bemanningsleden die sinds donderdag werden vermist.
Het gaat om de 41-jarige eigenaar van de kotter en zijn 27-jarige werknemer. "Op zo veel plekken is gebeden. Dan mag je dankbaar zijn dat de lichamen zijn gevonden", zegt de weduwe van de eigenaar van het schip. De lichamen zijn met schepen van de Kustwacht naar Den Helder gebracht.
Duikers van de marine zochten sinds vanochtend in de kotter. Dat gebeurde in tweetallen, met een luchttoevoer vanaf de oppervlakte. "Het was vanochtend al vrij snel duidelijk dat beide lichamen in de stuurhut zaten", zegt Bernd Roelink van de Koninklijke Marine tegen NH Nieuws. "Duikers hebben het eerste slachtoffer gevonden en naar boven gebracht, al vrij snel vonden ze ook het tweede slachtoffer."
'Eind aan knagende onzekerheid'
Omroep Flevoland schrijft dat de gemeente Urk morgen de vlag halfstok zal hangen als teken van collectieve rouw. "Het is fijn voor de familie dat aan de knagende onzekerheid eind is gekomen", schrijft waarnemend burgemeester Ineke Bakker in een verklaring. "Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances overbrengen aan de families."
Bakker hoopt dat de lichamen snel kunnen worden vrijgegeven. "De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot."
Rijkswaterstaat besteedt de berging van de kotter uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Wanneer de kotter wordt geborgen, wordt komende week duidelijk.
De garnalenkotter UK-165 'Lummetje' zonk donderdagochtend op zo'n zeven kilometer ten westen van Texel. Reddingsdienst KNRM kreeg die ochtend om 05.45 een noodmelding binnen van een noodbaken van het schip. Dat signaal wordt geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, bijvoorbeeld als een schip zinkt.
Vanuit Den Helder vertrok gisterochtend een mijnenjager met tien specialistische duikers naar de plek waar de kotter is gelokaliseerd. Het schip ligt recht op de zeebodem, op zo'n twaalf tot veertien meter diepte.
Ook twee schepen van de Kustwacht gingen voor ondersteuning mee. Door de slechte weersomstandigheden kon donderdag en vrijdag niet worden gedoken. Gisteren onderzochten duikers de buitenkant van het schip.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het vergaan van de kotter.