ANP

Het nieuws dat twee vissers uit Urk vermist worden op zee, komt hard aan in het vissersdorp. "Het is een heel hechte samenleving en dat maakt de impact erg groot", zegt waarnemend burgemeester Ineke Bakker. "Iedereen is er op enige wijze bij betrokken."

De viskotter is zeer waarschijnlijk gevonden op de bodem van de Noordzee. Maar vanwege het slechte weer kunnen duikers van de marine het water niet in om dat te bevestigen. De onzekerheid over het lot van de twee mannen knaagt bij familie en vrienden.

De burgemeester heeft de familie van de vermiste vissers vanmiddag veel sterkte toegewenst:

'Dit geeft een vreselijk gevoel'

De mannen van 41 en 27 jaar zijn allebei afkomstig uit Urk. Het gaat om de eigenaar van de garnalenkotter UK-165 'Lummetje' en een werknemer. Afgelopen nacht raakte het schip een aantal kilometer ten westen van Texel in de problemen.

"Ze waren waarschijnlijk net klaar met de laatste vangst van deze tocht", zegt verslaggever Martijn van der Zande. "Want vanmorgen zouden ze in Den Helder garnalen gaan lossen. Volgens de vereniging van kottervissers zijn het zeer ervaren vissers."

Vanmorgen om 05.45 uur kwam bij reddingsdienst KNRM een noodmelding binnen van een noodbaken van het schip. Dat signaal wordt geactiveerd als het baken in aanraking komt met water, bijvoorbeeld als een schip zinkt.

'Zij aan zij op zoek'

Behalve de kustwacht en de marine is ook een groep vissers met man en macht op zoek naar de vermisten. "We hebben eerst her en der op droge plekken gekeken", zei schipper Johan Daalder vanmiddag op NPO Radio 1. "Nu varen we zij aan zij, met een gepaste afstand, en speuren zo het gebied af."

De kustwacht stopte vanaf 17.00 uur met zoeken, omdat het dan donker is. De groep vissers gaan mogelijk nog door.

Vanochtend meldde de kustwacht al dat een van de helikopters een leeg reddingsvlot had zien drijven. En dat er ook een licht op het water was gezien. Dat bleek van een zwemvest te zijn, maar in de buurt is niemand gevonden.

"Er zijn wat reddingsboeien en losse materialen gevonden tijdens het zoeken", zegt Daalder. "Dus ja, hoop is er altijd, maar die begint wel te minderen."

De slechte weersomstandigheden maken de zoektocht er niet makkelijker op:

Zoektocht naar vermiste Urker viskotter

In de gemeente Urk wacht een crisisteam op nieuws over de vermissing. Maar de kans dat iemand levend wordt teruggevonden, wordt steeds kleiner.

"In verband met de onzekerheid waarin wij nu verkeren, is besloten festiviteiten af te lassen", staat in een verklaring op de website van de gemeente. Zo is bijvoorbeeld Urk in Wintersferen afgelast, dat morgen en overmorgen zou plaatsvinden.

Op sociale media betuigen inwoners en oud-inwoners van de vissersplaats hun medeleven.

STER reclame