NOS Nieuws

Lange wachtlijsten in transgenderzorg: 'Je wordt er depressief van'

  • Ruwan Linders

    redacteur Binnenland

  • Ruwan Linders

    redacteur Binnenland

De wachttijden in de zorg voor transgenderpersonen blijven onverminderd lang. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van minister Bruins van Medische Zorg dat vandaag naar buiten is gekomen. Veel mensen die transgender zijn moeten soms wel anderhalf jaar wachten op een eerste intake-gesprek, en dat heeft veel gevolgen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat deze lange wachttijd in toenemende mate leidt tot gevoelens van somberheid en depressie onder de wachtenden. Sommigen hebben zelfs te kampen met suïcidale gedachten die ervoor zorgen dat mensen in een sociaal isolement komen.

Chantal Visser is transgender en herkent zich in het onderzoek. Ze meldde zich in 2016 aan voor een behandeling, maar moest bijna twee jaar wachten op haar intake-gesprek. En ook daarna was het vooral wachten: "Ik kreeg te horen dat de wachtlijst voor de operatie die ik wil honderd weken is. Je wordt daar heel depressief van. Je bent nu nog gedeeltelijk vrouw en gedeeltelijk man. Dat klopt gewoon niet en daar wil ik vanaf"

In de video hieronder vertelt Chantal wat het lange wachten met haar doet:

'Je bent gedeelte man en gedeelte vrouw. Daar wil ik vanaf'

Op dit moment vinden de meeste behandelingen plaats in Amsterdam UMC en het UMCG in Groningen. Wel is de afgelopen jaren het aantal plekken waar transgenderzorg wordt aangeboden, toegenomen.

Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie: "Helaas vertaalt zich dat nog niet in kortere wachttijden en betere zorg. En dat is keihard nodig. Iedereen moet alles op alles zetten om die wachttijd verder terug te dringen. Meer zorgaanbod en eenvoudigere procedures."

Minister Bruins zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat er het afgelopen jaar veel is gedaan, maar erkent ook dat er nog veel moet gebeuren om de wachtlijsten terug te dringen.

Chantal Visser moet dus nog bijna twee jaar wachten op haar operatie. Toch kijkt ze positief naar de toekomst. "Als ik straks volledig vrouw ben, dan ga ik supergelukkig worden. Dan mag ik eindelijk leven zoals ik wil leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl