Families van IS-strijders in een Koerdisch kamp
NOS Nieuws

Voor het eerst IS-vrouw met hulp teruggekeerd in Duitsland

De Duitse regering heeft voor het eerst een IS-vrouw geholpen om terug te keren naar Duitsland. De vrouw van 30 kwam gisteravond samen met haar drie kinderen aan op het vliegveld van Frankfurt. Ze waren vertrokken vanuit de Iraakse stad Erbil.

Tot nu toe heeft de Duitse regering alleen kinderen teruggehaald uit IS-gebied.

Bij aankomst werd de vrouw ondervraagd, maar ze is niet opgepakt aangezien er geen aanhoudingsbevel tegen haar is uitgevaardigd. Wel wordt ze ervan verdacht zich aangesloten te hebben bij de islamitische terreurgroep en het schenden van de zorgplicht van haar kinderen. Het is onbekend waar ze nu verblijft.

Rechter

Afgelopen weken oordeelde een hof in Berlijn tot twee keer toe dat Duitsland IS-vrouwen moet terughalen uit Koerdische kampen in Noord-Syrië. Het hof stelde dat kinderen getraumatiseerd zijn en dat het niet wenselijk is dat zij zonder hun moeder zouden terugkeren naar Duitsland.

In augustus werden vier kleine weeskinderen teruggehaald naar Duitsland. Een van hen was ernstig ziek. De minister van Buitenlandse Zaken zei toen dat ze niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de daden van hun ouders.

Nederland

Vrijdag bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat IS-vrouwen en hun kinderen niet hoeft terug te halen uit kampen in het noordoosten van Syrië. Het hof vernietigde daarmee een vonnis van de rechtbank dat de Staat zijn best moet doen om in elk geval de kinderen terug te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl