Riyad Mahrez heeft Manchester City op een 2-1 voorsprong gezet tegen Chelsea

City wint topper tegen Chelsea, Liverpool ontsnapt bij Palace

De topper in de Premier League tussen landskampioen Manchester City en Chelsea, een van de tegenstanders van Ajax in de Champions League, is geëindigd in een 2-1 overwinning voor de thuisploeg. Daarmee kwam voor de Londenaren een eind aan de reeks van zes competitiezeges op rij.

Eerder op de dag maakten koploper Liverpool (2-1 bij Crystal Palace) en nummer twee Leicester City (2-0 bij Brighton & Hove Albion) geen fout, al kwam de zege van de koploper in Londen wel pas kort voor tijd tot stand.

Sterk begin Chelsea

Chelsea begon sterk aan de wedstrijd in het Etihad Stadium en na acht minuten scheerde een schuiver van Willian maar net langs het vijandelijke doel. Ook het schot van Fikayo Tomori na een hoekschop draaide de voor Chelsea verkeerde kant op. De opmars van N'Golo Kanté in de 21ste minuut, prachtig de diepte ingestuurd door Mateo Kovacic, was de City-defensie echter te machtig: 0-1.

N'Golo Kanté op weg naar de voorsprong voor Chelsea

De gasten leken tactisch de zaken prima voor elkaar te hebben. Het spelbeeld kantelde echter toen via wat Chelsea-benen de bal plots voor de voeten van Kevin De Bruyne kwam te liggen en de uithaal van de Belg ook weer via een tegenstander achter Kepa Arrizabalaga kwam te liggen: 1-1.

Nog voor rust, kort nadat De Bruyne rakelings over had geschoten, kwam City op 2-1. Riyad Mahrez glipte vanaf de rechterflank tussen twee verdedigers door en deponeerde de bal in de verre hoek.

Het leed voor de gasten werd bijna nog groter toen Kepa de bal pardoes bij Sergio Agüero inleverde. Tot zijn opluchting zag de keeper het geplaatste schot van de Argentijnse spits tegen de lat eindigen.

Chelsea-doelman Kepa ziet het schot van Sergio Agüero op de lat eindigen

Kort na de pauze voorkwam de voet van Fernandinho dat Kanté zijn tweede doelpunt van de avond kon laten aantekenen, maar verder was het in de tweede helft toch vooral Manchester City dat klok sloeg. Kansen waren er ook voor de titelhouder, maar schoten gingen naast, werden geblokt of Kepa had er het oog in.

Chelsea trachtte er nog een slotoffensief uit te gooien, maar verder dan een ziedende volley van afstand van Willian en een vrije trap van invaller Mason Mount die net doel misten, kwam de ploeg niet. Aan de andere kant werd in de extra tijd een treffer van Raheem Sterling wegens buitenspel afgekeurd.

Liverpool ontsnapt

Liverpool had het van meet af aan moeilijk tegen Crystal Palace, maar trof in Londen een ploeg die moeilijk tot scoren komt dit seizoen, getuige de tien doelpunten in twaalf wedstrijden. Kansen creëerde de thuisploeg nauwelijks en toen na een kwartier Cheikhou Kouyate de bal voorslingerde, gaf Jordan Ayew geen thuis: hij prikte de bal naast het doel.

Roberto Firmino (rechts in het wit) maakt de winnende 1-2 voor Liverpool

Kort voor rust - tot dan had de koploper alleen enig gevaar gesticht via een kopbal van Virgil van Dijk - wist Palace wel te scoren. James Tomkins tikte na een vrije trap de bal bij de tweede paal binnen, maar het doelpunt werd geannuleerd omdat Ayew een duwfout had begaan op Dejan Lovren.

Hoofdrol Mané

Het begin van de tweede helft was voor Liverpool, met Sadio Mané in de hoofdrol. De Senegalees schoot eerst nog een metertje naast, maar een minuut later - de 49ste van de wedstrijd - raakte zijn inzet via de hand van doelman Guaita de paal om met veel effect bij de andere paal over de doellijn te rollen. Oranje-international Patrick van Aanholt kwam net te laat om redding te brengen: 0-1.

Wilfried Zaha loopt na zijn 1-1 juichend weg, Liverpool-doelman Allison baalt

De Eagles rechtten de rug en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Jeffrey Schlupp en Christian Benteke waren er al dichtbij, maar bij de schuiver van Wilfried Zaha in de 82ste minuut was het wel raak. De gelijke stand was verdiend, maar bleek niet een lang leven beschoren.

Kort nadat Tomkins aan een blessure was behandeld en amper verder leek te kunnen, sloeg Liverpool voor een tweede keer toe. Roberto Firmino kreeg bij een scrimmage de bal voor zijn voeten en aarzelde geen moment. Zaha had in de extra tijd de 2-2 op zijn schoen, maar hij roeide de bal hard over.

Leicester neemt laat afstand

Leicester City handhaafde zich keurig op de tweede plaats, al duurde het wel lang voordat de gasten afstand wisten te nemen van Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper in de basis stond. Pas na 65 minuten kwam de 0-1 op het scorebord. Youri Tielemans stuurde Jamie Vardy diep, waarna de topscorer de bal op een presenteerblaadje afleverde bij Ayoze Perez.

Ayoze Perez van Leicester City schiet de 0-1 binnen

Daarmee was de ban gebroken. Vardy permitteerde het zich een strafschop te missen - James Maddison kopte in de rebound binnen, maar was te vroeg ingelopen - maar kreeg enkele minuten later een herkansing vanaf elf meter en had toen wel succes.

Het gat tussen Liverpool en Leicester, de kampioen van 2016, blijft daardoor acht punten. Manchester City steeg een plaatsje, maar heeft nog altijd negen punten minder dan de koploper. Chelsea is de nummer vier op elf punten van Liverpool.