Het hoofdkantoor van de Rabobank
NOS NieuwsAangepast

Dwangsom voor Rabobank vanwege witwasrisico's

De Nederlandsche Bank heeft de Rabobank vorig jaar een dwangsom opgelegd vanwege witwasrisico's. De bank heeft een groep van 40.000 klanten nog onvoldoende gecontroleerd.

De bank zegt dat ze zelf in verslagen al melding had gemaakt van de dwangsom, en bevestigt nu berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Rabobank krijgt tot april 2020 de tijd om alle dossiers te controleren. Wat er betaald moet worden als dat niet op tijd lukt, zegt de bank niet te weten.

Begin dit jaar werd al bekend dat Rabobank een boete van ruim 1 miljoen euro had gekregen, omdat het systeem waarmee de bank klanten op witwassen controleert tot en met 2016 niet scherp genoeg was. Daardoor kon er belangrijke informatie over klanten ontbreken, en wist de bank bijvoorbeeld niet altijd wie de eigenaar van een bedrijf was.

Inmiddels is dit controlesysteem wel op orde, zegt topman Wiebe Draijer in het NOS Radio 1 Journaal. Dat er nu toch een last onder dwangsom ligt, heeft ermee te maken dat niet alle klantendossiers al door het nieuwe systeem zijn gehaald.

"Daar hebben we nog wat werk te doen", zegt Draijer.

Risicovolle klanten

Voor de controle op witwassen en terrorismefinanciering deelt de bank klanten in drie risicoprofielen in. In het laagste risicoprofiel moeten klanten eens in de drie jaar worden doorgelicht. Als het risico groter is dat klanten er malafide financiële constructies op nahouden, moet dat vaker.

De dwangsom heeft betrekking op de groep klanten die nu in de laagste risicogroep zijn ingedeeld: die zijn nog op de oude, minder scherpe wijze gecontroleerd. Daardoor kan de bank niet voldoende onderbouwen of de klanten daadwerkelijk een laag risico vormen.

In sommige gevallen blijkt het risicoprofiel van een klant na betere controle hoger te zijn dan eerder was bepaald. Rabobank spreekt van een klein deel van de gevallen, die toch in de midden of hoge risicocategorie blijken te horen. De bank zegt dat er nog geen witwaspraktijken zijn gevonden.

Veel banken hebben aflopen jaar meer mensen aan moeten nemen om klanten goed door te kunnen lichten. Hoe je dat doet, witwassers opsporen, zie je in de video hieronder:

Witwassen tegengaan vanaf je bureaustoel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl