Gerrit Zalm (l.) met zijn opvolger Kees van Dijkhuizen
NOS Nieuws

ABN Amro krijgt boete van AFM vanwege voorkennis

ABN Amro is op de vingers getikt door de Autoriteit Financiële Markten. De bank moet 2 miljoen euro betalen, omdat informatie over de opvolgingsprocedure van voormalig ceo Gerrit Zalm niet tijdig openbaar is gemaakt.

De aanleiding is een artikel van het Financieele Dagblad in juli 2016. De krant meldde op basis van anonieme bronnen dat Zalm eerder zou stoppen dan gepland en dat ABN Amro al een heel eind op weg was met het vinden van een opvolger. Pas twee maanden later kwam de bank zelf naar buiten met deze informatie.

"Deze informatie betrof voorwetenschap die ABN AMRO na het verschijnen van het FD-artikel openbaar had moeten maken", zegt de toezichthouder. In plaats daarvan koos de bank ervoor om geen commentaar te geven.

"Ernstig en verwijtbaar"

Daardoor konden beleggers volgens de AFM niet weten dat de informatie in het FD-artikel voor hen van belang was. Het vertrek van een bestuursvoorzitter is koersgevoelige informatie, het aandeel van ABN verloor 2 procent op 13 september 2016, de dag dat de bank het bericht zelf naar buiten bracht.

De AFM vindt de overtreding 'ernstig en verwijtbaar'. Volgens de toezichthouder is het vertrouwen in de markt geschaad. ABN Amro zegt kennis genomen te hebben van de boete en het besluit van de toezichthouder te bestuderen. De bank kan nog naar de rechter stappen.

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf dat in Nederland aan de beurs genoteerd is om deze reden een boete krijgt. Eerder dit jaar moest SBM Offshore ook 2 miljoen betalen. Dat bedrijf informeerde beleggers volgens de AFM niet goed over een omkoopschandaal in Brazilië.

In een verder verleden werden ook Imtech (2015, 1 miljoen) en Fortis (2010, 144.000 euro) op de vingers getikt vanwege het niet tijdig delen van voorkennis. De boete van Fortis was volgens de AFM lager omdat er destijds een ander regime was, met lagere boetes.

Meerdere zaken

ABN Amro is de laatste tijd verwikkeld in meer zaken. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar mogelijke overtredingen van de wetgeving die financiering van terrorisme en witwassen moet voorkomen.

Die kwestie kan de bank een veel hogere boete opleveren. Enkele maanden terug werd bekend dat ABN Amro al zijn particuliere klanten in Nederland moest gaan doorlichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl