NOS Nieuws

Labour komt met zeer links verkiezingsprogramma: 'de rijken gaan betalen'

Drie weken voor de Britse verkiezingen heeft de Labour-partij zijn verkiezingsprogramma gelanceerd. Partijleider Jeremy Corbyn presenteerde in Birmingham onder meer plannen om privatiseringen terug te draaien en de lonen in de publieke sector en de belastingen voor bedrijven te verhogen.

"Dit is een verkiezingsprogramma voor hoop, een programma dat echte veranderingen brengt", zei Corbyn. "Dit zit vol populaire maatregelen, die een hele generatie lang zijn tegengehouden door de gevestigde orde."

Volgens Corbyn gaat Labour namens gewone mensen de strijd aan met "bankiers, miljardairs en de gevestigde orde".

De rijkste vijf procent van de bevolking zal de rekening krijgen voor deze maatregelen.

Correspondent Tim de Wit

Volgens correspondent Tim de Wit zijn de plannen opvallend links. "Het verkiezingsprogramma van Labour is een van de meest radicale van de afgelopen decennia. Corbyn wil met deze uitgesproken socialistische agenda proberen om het tij in deze campagne alsnog te keren."

Brandweermensen en gratis studeren

Labour wil nutsbedrijven en spoor- en busbedrijven nationaliseren. Ook belooft hij 5000 extra brandweermensen, het schrappen van collegegeld voor studenten en gratis busvervoer voor iedereen onder de 25.

Verder moeten medewerkers in de publieke sector 5 procent meer verdienen, zegt Tim de Wit. "Dat betekent een salarisverhoging van 1200 pond per jaar voor de meeste verpleegkundigen bijvoorbeeld, dat zijn enorme bedragen."

De plannen kosten bijna 100 miljard euro. Labour wil eenzelfde bedrag aan extra inkomsten binnenhalen. Daarom wil hij bijvoorbeeld de belastingen voor de hoogste inkomens met 5 procent verhogen en belastingontduiking en -ontwijking harder aanpakken.

"Volgens Corbyn zal 95 procent van de Britten niets merken van de belastingverhogingen die hij wil doorvoeren", zegt De Wit. "Maar de rijkste 5 procent van de bevolking zal de rekening krijgen voor zijn enorme pakket aan maatregelen."

Peilingen

De verkiezingen van donderdag 12 december draaien vooral om de brexit. Premier Johnson van de Conservatieven belooft het brexit-akkoord alsnog door het Lagerhuis te loodsen, waardoor de Britten eind januari de EU kunnen verlaten. Corbyn wil een nieuw brexit-referendum.

In veel peilingen staat Labour rond de 30 procent en de Conservatieven boven de 40 procent. "Met dit pakket maatregelen hoopt Corbyn dat gat te kunnen dichten", zegt De Wit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl