Nigel Farage
NOS Nieuws

Brexit Party doet bij verkiezingen in helft kiesdistricten niet mee

De Brexit Party van Nigel Farage doet bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk in bijna de helft van de kiesdistricten niet mee. Dat zijn de districten die bij de vorige verkiezingen naar de Conservatieve Partij gingen.

De reden voor het besluit is een tactische: voorstanders van de brexit hoeven in die 317 districten nu niet te kiezen tussen de Brexit Party en de Conservatieve Partij van premier Johnson. De kans dat een partij die tegen de brexit is daar de zetel wint, is daardoor een stuk kleiner geworden.

De Brexit Party, die op dit moment geen enkele zetel heeft in het Lagerhuis, richt zich op 12 december op kiesdistricten die al lang in handen van Labour zijn of van een pro-Europese partij.

Het besluit van Farage is opmerkelijk. Farage wil dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de EU stapt. Hij is tegen het brexit-akkoord dat Johnson met de EU heeft gesloten, omdat volgens hem niets voorstelt. Vorige week eiste Farage nog van Johnson dat het akkoord van tafel zou gaan, anders zou zijn partij in alle kiesdistricten meedoen.

Brexit-supporters wezen hem erop dat veel zetels dan mogelijk naar andere partijen zouden gaan, die tegen de brexit zijn. Dat zou tot een tweede referendum kunnen leiden en mogelijk tot het ongedaan maken van de uittreding.

Het Britse Lagerhuis besloot op 29 oktober dat de Britten voor de derde keer in vier jaar tijd een nieuw parlement gaan kiezen. Zo werd de uitslag van de stemming bekendgemaakt:

Britse Lagerhuis stemt in met vervroegde verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl