NOS Nieuws

Gaat streamen nu doorzetten in gaming-industrie?

Het zou de gamewereld op z'n kop kunnen zetten. Waar en wanneer je wil de nieuwste games kunnen spelen, zonder krachtige spelcomputer of pc. Dat is de toekomst die veel bedrijven voor zich zien. Nu ook internetreus Google. Dat bedrijf start morgen met de streamingdienst voor games: Stadia.

Via die dienst kun je in theorie zelfs op het meest simpele apparaat de mooiste games spelen. Het rekenwerk gebeurt in een datacenter. Wat de speler in het spel doet wordt via een internetverbinding naar computers in het datacenter verzonden, daar wordt verwerkt wat dat voor het spel betekent en vervolgens worden de beelden via internet naar het scherm van de speler gezonden.

Dat kan alleen werken als het versturen van die gegevens razendsnel gaat, zonder dat de speler iets van vertraging merkt tussen het moment dat hij een knop op de controller indrukt en de bewegingen op het scherm. Dat is de afgelopen jaren de grote uitdaging geweest van partijen die cloud gaming eerder hebben geprobeerd. Een groot succes werd het nog niet, vooral omdat spelers klagen over vertragingen.

Google heeft hoge verwachtingen, maar een game-journalist is kritisch:

Is games streamen zonder een spelcomputer de toekomst?

Voor makers van traditionele spelcomputers zoals Nintendo en Sony is het een belangrijke ontwikkeling. Ze verdienen al decennialang aan de verkoop van spelcomputers en bijbehorende games. Als het streamen van games een succes zou worden, gaat dat verdienmodel op de schop.

Sony investeerde zelf in 2012 al in de techniek door de streamingdienst Gaikai te kopen en om te dopen in PlayStation Now en biedt naar eigen zeggen meer dan 700 games aan. Een groot succes is de dienst van Sony nog niet, Now heeft voor zover bekend 700.000 gebruikers, terwijl het bedrijf van zijn PlayStation 4 meer dan 100 miljoen exemplaren heeft verkocht. Microsoft wil volgend jaar ook in de race stappen en noemt zijn dienst 'xCloud'.

22 spellen bij Stadia

Internetreus Google begeeft zich nu dus ook op de gamemarkt en claimt de technische hobbel van vertragingen te kunnen slechten. Of dat echt lukt moet blijken en zal cruciaal zijn voor het mogelijke succes van het platform. Bij de lancering zijn er 22 spellen beschikbaar die los kunnen worden aangeschaft, veel minder dan bij concurrent Sony dus.

De belofte om op veel verschillende apparaten te kunnen gamen wordt nog niet waargemaakt. Google richt zich in eerste instantie op gamen op de tv. Online multiplayer wordt ook nog niet ondersteund en pc-spelers kunnen nog niet op de hoogste 4K-resolutie gamen. Dus de verwachting is niet dat niet iedereen meteen om is, maar de game-wereld is wel gespitst op deze nieuwe ontwikkeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl