D66: burgers moeten wetsvoorstellen kunnen bijsturen
D66 wil dat burgers wijzigingen kunnen aandragen voor wetsvoorstellen. Over zo'n burgeramendement zou de Tweede Kamer dan moeten stemmen, staat in een initiatiefnota die het Kamerlid Joost Sneller vandaag indient.
In het plan van D66 kan een burgeramendement worden ingediend als er 70.000 steunbetuigingen zijn, die digitaal kunnen worden verzameld. De indiener mag dan ook het woord voeren in de Tweede Kamer. Het aantal van 70.000 is niet willekeurig gekozen; het is ongeveer het aantal stemmen dat nodig is voor een Kamerzetel.
D66 zoekt nu steun bij andere partijen voor een experiment dat twee jaar zou moeten duren. Sneller hoopt op steun van zowel linkse als rechtse partijen.
'Extra vorm van inspraak'
"Dit is iets anders dan een referendum, waar mensen aan het eind alleen 'ja' of 'nee' kunnen zeggen, zonder nuance", zegt Sneller in Trouw. "Een burgeramendement is een milde vorm van correctie. Geen harde noodrem achteraf, maar invloed op een veel eerder moment, aan de voorkant."
D66 kreeg veel kritiek toen de partij instemde met het verdwijnen van het raadgevend referendum. Sneller benadrukt dat zijn partij nog altijd voor een bindend correctief referendum is. Hij ziet het burgeramendement als een nuttige aanvulling daarop, "een mooie extra vorm van inspraak".
Burgerinitiatief
Er bestaat nu al wel een burgerinitiatief. Wie 40.000 handtekeningen verzamelt, kan onder bepaalde voorwaarden een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer laten zetten. De Kamer moet er dan over praten, maar dat wil niet zeggen dat er een stemming komt.
Bij een burgeramendement wordt er wel gestemd, maar het moet wel gaan over een wetsvoorstel dat al op de agenda staat.