De ring van Oscar Wilde
NOS Nieuws

Nederlandse 'Indiana Jones van de kunstwereld' vindt ring van Oscar Wilde

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft de verloren gewaande ring van de beroemde schrijver Oscar Wilde teruggevonden. De Ierse schrijver schonk zijn ring in 1876 aan de Universiteit van Oxford, waar hij studeerde. In 2002 werd de ring gestolen en sindsdien als verloren beschouwd.

Maar dankzij Arthur Brand is de ring dus weer terecht en keert hij binnenkort weer terug naar Oxford. "Ik moet eerlijk toegeven dat ik hem wel even met trots heb gedragen", vertelt Brand. De kunstdetective is groot fan van de schrijver. Toen hij zeven jaar geleden iets over Wilde opzocht, stuitte hij op het verhaal van de gestolen ring. Zo begon een jarenlange zoektocht.

De ring werd in 2002 gestolen door een schoonmaker van de universiteit. Hij zocht bewijs dat zijn vrouw, die ook op de universiteit werkte, een verhouding had. Dat bewijs vond hij niet, maar de ring wél en die nam hij mee. De man werd veroordeeld, maar de ring bleef zoek: hij beweerde dat hij hem had laten omsmelten.

"Dat geloofde ik niet. De meeste dieven zeggen zoiets, zodat ze niet hoeven te verraden aan wie ze iets hebben verkocht", zegt Brand. De kunstdetective was ervan overtuigd dat de ring nog ergens moest zijn. "Ik heb behoorlijk wat contacten in Engeland dus ik ben wat gaan rondvragen, maar daar kwam helaas niets uit."

Bejaardenroof in 2015

In 2015 drong een groep, voornamelijk bejaarde mannen, een kluisjesbedrijf binnen in het Londense juwelendistrict Hatton Garden. Ze stalen voor 20 miljoen euro aan juwelen. De diefstal wordt gezien als de grootste roof in de Britse geschiedenis. "Snel erna ontstonden er geruchten in de criminele onderwereld dat er dingen waren gevonden die al eerder waren gestolen. Er werd onder andere gezegd dat er een victoriaanse ring bij zat met een Russische tekst", vertelt Brand.

Brand wist toen eigenlijk al dat het om de ring van Oscar Wilde moest gaan, want de beschrijving kwam bijna helemaal overeen met hoe die ring eruit zag. "Alleen staat er op de ring van Wilde geen Russische, maar een Griekse tekst. De criminelen konden Russisch en Grieks niet uit elkaar houden en ze wisten niet dat het om de ring van de beroemde schrijver ging. De ring was dus twee keer gestolen."

Via verschillende tussenpersonen weet de kunstdetective uiteindelijk degene te vinden die de ring in zijn bezit heeft. "Inmiddels was zo'n beetje heel Londen op zoek naar de ring, want Oscar Wilde is zo beroemd dat zelfs criminelen wisten wie hij was."

Op de ring staan Griekse teksten, criminelen dachten dat het Russisch was

Diegene die 'm had schrok zich rot toen hij hoorde dat het de ring van Oscar Wilde was. "Hij of zij, want ik weet zelf niet wie het was, had die ring waarschijnlijk ooit gekocht als een gewone victoriaanse ring. Voor misschien een paar honderd pond. Als ze destijds hadden geweten dat het om de ring van Wilde ging, had die prijs in de tonnen kunnen lopen."

Er moest nog worden gecheckt of de ring wel 'echt' was. Daarna kreeg Brand de ring uiteindelijk in handen. Hij kon het niet laten om de ring even te dragen. "Ik heb hem zeker een paar keer om mijn vinger gedaan. Ik draag normaal geen juwelen en het is ook helemaal niet mijn stijl. Wilde was natuurlijk het prototype van een dandy dus die ring is wel wat over de top. Maar ik denk dat hij het erg leuk zou vinden als hij wist dat een grote fan zijn ring heeft gedragen."

Indiana Jones van de kunstwereld

De ring ligt inmiddels op een veilige plek in Engeland en op woensdag 4 december wordt hij met een ceremonie overhandigd aan de Universiteit van Oxford, de rechtmatige eigenaar. "Ik mis 'm wel een beetje. Je hebt er toch een soort band mee gekregen", zegt Brand.

Het is niet voor het eerst dat Arthur Brand een grote kunstschat wist op te sporen. Zo heeft hij onder meer twee bronzen paarden teruggevonden die in de werkkamer van Adolf Hitler hebben gestaan. Brand wordt door verschillende media ook wel de Indiana Jones van de kunstwereld genoemd. Zelf blijft hij er nuchter onder. "Natuurlijk hebben we grote successen, maar de weg daar naartoe is een weg van vallen en opstaan."

"Ik zie mezelf als een normale jongen die in de meest vreemde avonturen terechtkomt. Maar zo'n avonturier ben ik niet hoor, ik heb bijvoorbeeld geeneens een auto."

Arthur Brand met de ring

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl