De zeven veroordeelde Britten
NOS Nieuws

Tot zeven jaar cel voor Britse bejaarden na kluisroof

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

De hoofddaders van de grootste roof in de Britse geschiedenis kregen vanmiddag zes tot zeven jaar celstraf opgelegd in de rechtbank. De groep deels bejaarde criminelen stal voor 20 miljoen euro aan juwelen, contant geld en goud bij een spectaculaire inbraak bij een kluisbedrijf in Londen.

Volgens de rechter was het een inbraak van de buitencategorie: "Gezien de omvang, de zeer gedetailleerde planning en de waarde van de gestolen goederen. Het was een van de zwaarste misdrijven in zijn soort."

De bendeleden kregen dan ook jarenlange gevangenisstraffen: John Collin (75), Terry Perkins (67), Danny Jones (61) en William Lincoln (60) kregen allen zeven jaar cel. De 59-jarige Carl Wood moet zes jaar zitten voor zijn betrokkenheid bij de roof.

De jongste van het stel, de 49-jarige Hugh Doyle kreeg 21 maanden voorwaardelijk. Zijn aandeel was beperkt, zei de rechter. Doyle had alleen geholpen de buit te verplaatsen.

Bewaking in het ziekenhuis

De 76-jarige Brian Reader, die wordt gezien als het brein achter de roof, krijgt zijn straf later wegens gezondheidsproblemen. Hij kreeg onlangs een beroerte en ligt onder bewaking in het ziekenhuis.

Zijn advocaat zei deze week in de rechtbank dat Reader mogelijk nog maar een paar maanden te leven heeft.

Grote fouten

Tijdens de paasdagen vorig jaar drong de groep mannen een kluisjesbedrijf binnen in het Londense juwelendistrict Hatton Garden. Ze daalden via de liftschacht af naar de kelder en boorden maar liefst twee dagen lang met zware machines door muren en een betonnen kluisdeur. In totaal braken ze meer dan zeventig kluisjes open.

De buit bestond uit goud, juwelen en geld met een totale waarde van 20 miljoen euro. De mannen brachten de waar naar buiten in kliko’s en tassen. En dat allemaal zonder dat ook maar iemand iets merkte.

Volgens de autoriteiten was het dan ook een kraak die niet had misstaan in de film Ocean’s Eleven, waarin de perfecte misdaad wordt gepleegd. Maar al snel bleek dat niet waar: de dieven hadden wel degelijk fouten gemaakt. Grote fouten zelfs.

  • AFP
    De dieven gebruikten zwaar materieel bij de inbraak in Hatton Garden
  • AFP
    De dieven lieten een ravage achter
  • AFP
    73 bankkluisjes werden geleegd
  • EPA
    De daders vermomden zich als bouwvakkers
  • AFP
    De buit werd in kliko's vervoerd

De dieven konden al vrij snel opgespoord en gearresteerd worden. Hun relatief hoge leeftijd leidde tot een verrassing en hilariteit: drie van de vier mannen die als hoofdverdachte werden aangemerkt waren al ver boven de pensioengerechtigde leeftijd. De Britse pers doopte de groep om tot ‘Bad Dad’s Army’ en het publiek smulde van het verhaal van de bejaarde mannen die iedereen te slim af waren geweest.

Tijdens de rechtszaak bleek de werkelijkheid wat minder romantisch te zijn: de meeste bendeleden waren doorgewinterde criminelen die al decennialang actief waren in de onderwereld. Professionals dus. Maar, zo bleek toen er meer details naar buiten kwamen, hopeloos ouderwetse professionals.

Met de bus naar de inbraak

Hun gebrek aan kennis van de moderne techniek deed de bende das om. Zo hielden ze totaal geen rekening met de vele beveiligingscamera’s. Ook belden ze elkaar gewoon met hun eigen telefoons, in plaats van een anonieme prepaid-telefoon aan te schaffen.

Bendeleider Brian Reader nam zelfs de bus naar de inbraaklocatie met een seniorenpas die ‘gewoon’ op zijn eigen naam stond. Allemaal sporen die tegenwoordig makkelijk te achterhalen zijn door de politie.

Spoorloze dader en buit

Een van de daders wist wel te ontkomen. De man, die door de rest van de bende ‘Basil’ wordt genoemd, is spoorloos. Net als een groot deel van de buit. Zo’n zeven miljoen euro is teruggevonden, onder andere onder grafstenen op een begraafplaats in Noord-Londen.

Maar gevreesd wordt dat die Basil met de rest van de buit, ter waarde van 13 miljoen euro, het land uit is gevlucht.

Gezondheidsproblemen

Tijdens de rechtbankzittingen van de laatste dagen pleitten de advocaten van de bende voor lichte straffen. De oudere mannen zouden allerlei gezondheidsproblemen hebben en niet zijn opgewassen tegen de barre omstandigheden in de gevangenissen.

Het mocht niet baten: de daders moeten jarenlang de cel in, al kunnen strafvermindering krijgen wegens goed gedrag. Toch is de kans aanwezig dat vooral de oudere dieven het grootste deel van de rest van hun leven achter de tralies zullen doorbrengen.

Voor hen is "het jongensboek" - zoals de roof hier werd omschreven - uit. Maar zo lang het mysterieuze achtste bendelid ‘Basil’ en de dertien miljoen aan goud, juwelen en cash niet zijn teruggevonden, is de zaak voor de politie en voor het Britse publiek zeker nog niet afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl