Deze man werd door demonstranten in elkaar geslagen, de reden is niet bekend
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw veel geweld in Hongkong, gerucht over uitgaansverbod

In Hongkong hebben duizenden demonstranten voor de vierde dag op rij scholen gedwongen hun deuren te sluiten en belangrijke wegen geblokkeerd. Op verschillende plaatsen zijn auto's en barricades in brand gestoken. Politiebureaus en treinen worden met benzinebommen bekogeld en winkelcentra vernield.

De demonstranten hebben zich bewapend met stenen, benzinebommen, katapulten en andere zelfgemaakte wapens. De politie probeert hen met traangas en charges uiteen te drijven.

De verwijderde tweet van de Global Times

Ondertussen gaat het gerucht dat het bestuur van Hongkong voor het komend weekend een uitgaansverbod zal uitvaardigen. Het wordt gevoed door een tweet van de Chinese krant China Global Times, een spreekbuis van de regering in Peking.

De tweet werd na korte tijd verwijderd. De krant zei dat het op onvoldoende informatie was gebaseerd.

Demonstranten blokkeren een straat met afval

De demonstranten keren zich tegen het bestuur van Hongkong, dat volgens hen uit marionetten van de communistische regering in Peking bestaat. Ze vrezen dat Hongkong, dat een democratischer rechts- en bestuurssysteem heeft, zijn speciale status binnen China kwijtraakt.

Het geweld lijkt te escaleren. Een agent schoot maandag een demonstrant neer die de arrestatie van een andere demonstrant wilde voorkomen. Zijn toestand is stabiel. Dezelfde dag werd een man in brand gestoken bij wat een ruzie tussen demonstranten en de man leek te zijn. Zijn toestand is kritiek.

Uitleveringswet

De protesten van de pro-democratiebeweging begonnen in juni, toen het bestuur een wet in stemming wilde brengen die de uitlevering van criminelen aan China mogelijk moest maken, maar volgens critici ook die van kritische inwoners van Hongkong. Onder druk van massale demonstraties trok het bestuur de wet in september in.

De demonstraties gingen door. De demonstranten eisen democratische hervormingen, het vertrek van topbestuurder Carrie Lam en vrijlating van mensen die bij eerdere demonstraties waren opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl