NOS Nieuws

Disney+ verwijdert Michael Jackson-aflevering van The Simpsons

De nieuwe streamingdienst Disney+ biedt sinds kort alle afleveringen van The Simpsons aan, maar een aflevering uit 1991 ontbreekt. Het gaat om de aflevering Stark Raving Dad, waarvoor Michael Jackson een stem insprak.

De makers van The Simpsons besloten eerder dit jaar al om de aflevering niet meer uit te zenden. Het besluit volgde op de uitzending van de HBO-documentaire Leaving Neverland. Daarin vertellen Wade Robson (36) en James Safechuck (41) dat ze op jonge leeftijd stelselmatig seksueel zijn misbruikt door de popster.

De King of Pop bevestigde pas twee jaar nadat de aflevering voor het eerst werd uitgezonden dat hij een stem had ingesproken. Zijn naam komt niet voor in de aftiteling maar velen beweren dat hij onder het pseudoniem John Jay Smith vermeld staat.

Enige keuze

Michael Jackson heeft de aantijgingen van pedofilie en seksueel misbruik altijd ontkend en werd nooit schuldig bevonden door een rechter. In 1994 trof hij wel een schikking met een 13-jarige jongen. Het is nog niet duidelijk of Disney om dezelfde reden de aflevering heeft verwijderd uit de archieven.

James Brook, uitvoerend producent van The Simpons, gaf eerder dit jaar aan dat hij het verwijderen van de aflevering als de enige keuze zag. "Het was een goede aflevering waar we allemaal dierbare herinneringen aan hebben", zei Brook. "Ik ben erg tegen het verbranden van boeken maar dit is ons boek, dus we mogen er zelf een hoofdstuk uithalen."

Eerder deze week uitten duizenden mensen online hun ongenoegen over Disney+ omdat de afleveringen van de serie alleen in breedbeeldformaat te zien zijn. De originele versie van de serie is gemaakt in een 4:3 beeldformaat. Hierdoor vallen sommige visuele grappen buiten beeld.

Op twitter circuleren screenshots van een aflevering waarbij de grap door het beeld is weggevallen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl