Protest Mediapark
NOS Nieuws

#MJinnocent: docu Jackson houdt gemoederen bezig voor uitzending

"Michael innocent! Jackson innocent!", scandeert een aantal fans van Michael Jackson vanmiddag bij het gebouw van de VPRO, met zachtjes op de achtergrond de Earth Song. Enkele tientallen fans protesteren tegen het uitzenden van de documentaire Leaving Neverland. Daarin vertellen Wade Robson (36) en James Safechuck (41) dat ze als kind stelselmatig seksueel zijn misbruikt door de popster.

Nabestaanden van Jackson ontkennen de beschuldigingen en hebben woest gereageerd op de film. Ze noemen die een lynchpartij in de media en eisen van televisiezender HBO een schadevergoeding van 100 miljoen dollar. HBO heeft de documentaire in de VS uitgezonden.

Beschuldigingen van pedofilie en seksueel misbruik zijn vaker geuit tegen Jackson, maar hij is nooit door een rechter schuldig bevonden. De zanger heeft altijd ontkend, in 1994 trof hij wel een schikking met een 13-jarige jongen.

Protest van fans

De VPRO zendt de documentaire uit, opdat "de kijker een eigen mening kan vormen". Nederlandse Jackson-fans zijn hier niet blij mee en maken hun ongenoegen duidelijk op twitter met #BoycottVPRO en #MJinnocent. Dit weekend willen zij bovendien protestborden langs de snelweg bij Amsterdam en Hoofddorp plaatsen met de tekst: "Michael Jackson is onschuldig, ken de feiten."

Fans in Engeland hielden in Londen een vergelijkbare actie bij het hoofdgebouw van televisiezender Channel 4. Zij hebben daarnaast een advertentie geplaatst op dubbeldekkers met de tekst: "Feiten liegen niet, mensen wel."

Intussen worstelen veel media met de documentaire. Omdat de waarheid niet meer te achterhalen is, onthouden ze zich van een inhoudelijk oordeel. Toch willen media de reacties, die de bediscussieerde film uitlokt, niet negeren.

Boycot media

Zo besloot regionale omroep NH Radio dinsdag om tijdelijk geen nummers van de popster te draaien nu hij zo negatief in het nieuws is. De zender wil wegblijven van de inhoudelijke discussie, maar schrapt Jackson toch uit de programmering. "Ik denk dat luisteraars dan vooral bezig zijn met wat over Jackson in het nieuws wordt gezegd. Omdat ik dat niet wil voeden, nemen we preventief deze stap", zegt stationmanager Arjan Snijders.

Ook in Canada stopten drie grote radiostations met het draaien van nummers van de King of Pop. "Wij reageren op de commentaren van luisteraars", gaven de zenders als reden. Bij de Vlaamse publieke omroep VRT is besloten de controverse juist te benoemen, door er iedere keer dat Jackson wordt gedraaid een "passende context" bij te geven .

Een nadrukkelijk standpunt werd ook ingenomen door de makers van tv-serie The Simpsons. Zij hebben ervoor gekozen om een bekende aflevering, waarvoor Jackson een stem had ingesproken, niet meer uit te zenden. De aflevering, Stark Raving Dad, stamt uit 1991, maar werd eind december nog in Nederland uitgezonden. Jackson maakte pas jaren na de eerste uitzending bekend dat hij de stem van Leon Kompowsky had ingesproken. Het personage is een psychiatrische patiënt die zegt dat hij de popster is.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik ben absoluut tegen boekverbranding. Maar dit is ons boek en wij hebben het recht er een hoofdstuk uit te halen", zegt uitvoerend producent van The Simpsons James L. Brooks tegen The Wall Street Journal. "Het voelt als de enige juiste keuze." Volgens hem zijn collega-producenten het daarmee eens. Het gaat volgens Brooks wel even duren voordat de aflevering nergens meer te zien is.

De vier uur durende documentaire Leaving Neverland is vanavond te zien op NPO 3 om 19.50 uur. Janine Abbring leidt de film in en zal het gesprek leiden waarin de context en discussie worden geschetst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl