Michael Jackson in 2005
NOS Nieuws

Radiostation draait Michael Jackson niet meer: 'Het is een offer'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Op NH Radio worden voorlopig geen nummers van Michael Jackson meer gedraaid. Aanleiding is een dagenlange discussie over de documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen hoe ze als kind door de popster zijn misbruikt.

Stationmanager Arjan Snijders, die zijn luisteraars er in De Ochtendshow over informeerde, denkt dat als mensen nu een nummer van Michael Jackson horen, ze daar niet meer neutraal naar kunnen luisteren. "Ik denk dat ze dan vooral bezig zijn met wat erover in het nieuws wordt gezegd. Omdat ik dat niet wil voeden, nemen we preventief deze stap."

Leaving Neverland werd afgelopen dagen in twee delen uitgezonden op het Amerikaanse HBO, vrijdagavond is-ie bij de VPRO te zien. Media in de VS, maar ook in Nederland hebben 'm volop gerecenseerd en besproken. Volgens sommigen verandert de documentaire, waarin geen bewijs voor misbruik geleverd wordt, definitief het beeld over de popster. Anderen wantrouwen de verhalen van Wade Robson en James Safechuck en zeggen dat het ze om geld te doen is.

"Muziek is bedoeld als entertainment, een pauzenummer tussen items door. Het is een moment om even met de plaat zelf bezig te zijn in plaats van met het verhaal achter de artiest." Als je de platen van Michael Jackson blijft draaien, wordt dat het issue, vreest Snijders.

Bij het Noord-Hollandse radiostation ging vrijwel geen dag voorbij zonder een nummer van Michael Jackson. "Het is wel een offer. Michael Jackson heeft drie decennia aan hits, meerdere generaties zijn grootgebracht met zijn muziek."

Ik heb het gevoel dat moeilijker weerlegd kan worden dat er misbruik is gepleegd dan bij vorige documentaires.

Arjan Snijders

Snijders heeft de documentaire nog niet gezien, maar vormde zich een beeld op basis van recensenten die hij vertrouwt. "Zij zeggen allemaal dat je eigenlijk niet meer neutraal naar zijn muziek kunt luisteren. Ik kan geen oordeel over de kwestie vellen, er is geen gerechtelijk bewijs, maar ik heb het gevoel dat moeilijker weerlegd kan worden dat er misbruik is gepleegd dan bij vorige documentaires." De boycot duurt in ieder geval een paar weken, dan bekijkt Snijders of Jackson weer gedraaid gaat worden of niet.

Andere regionale stations?

Voor zover bekend is NH Radio het enige Nederlandse station dat deze stap zet. Bij een aantal andere regionale omroepen speelt de discussie niet. Zo gaat het bij Omroep Zeeland om de liedjes en niet om de artiest, zegt een eindredacteur. RTV Noord wil nog geen standpunt innemen. "Het is een grote artiest, met liedjes die in het collectieve geheugen zijn gegrift. We gaan de komende tijd bezien hoe de discussie zich ontvouwt." RTV Rijnmond blijft nummers van Michael Jackson "gewoon draaien".

Dj's Leo Blokhuis en Radio 10-dj Gerard Ekdom vertellen in dit Nieuwsuur-item hoe zij erover denken. Volgens Ekdom kun je niet om de muziek van Michael Jackson heen:

Blijft een nummer een goed nummer als de artiest besmet is?

Ook RTV Oost vindt dat muziek en de persoonlijke levens van artiesten van elkaar gescheiden moeten worden. Wel houden ze rekening met de timing van nummers, waaronder die van de King of Pop. "Als het net is gegaan over een pedofilierechtszaak, is het niet zo verstandig daarna een plaat van Michael Jackson te draaien", zegt eindredacteur van de muziekredactie Bas Treffers. "Daar houden we rondom de nieuwsbulletins altijd rekening mee."

Treffers wijst op het #MeToo-tijdperk. "Het is typisch van deze tijd om meteen maatregelen te nemen als er mogelijk iets scheef zit. Dat vind ik een beetje vergezocht. Daarmee wil ik natuurlijk niets zeggen over hoe ernstig het zou zijn als de verhalen kloppen. Maar Ike Turner sloeg Tina Turner geregeld in elkaar, dat heeft geen radiostation weerhouden van het draaien van hun platen."

Het is geen hard verhaal, daarom vinden we dit geen aanleiding om zijn muziek niet te draaien.

Martin van der Veen

Voor RTV Drenthe is het ontbreken van bewijs voor het seksueel misbruik belangrijk. "Er is geen rechtszaak geweest, Jackson is niet officieel aangeklaagd en kan zich niet verdedigen", zegt eindredacteur radio Martin van der Veen. "Het is dus geen hard verhaal, daarom vinden we dit geen aanleiding om zijn muziek niet te draaien."

Wat critici ook tegen de borst stuit, is dat Robson en Safechuck in het verleden tijdens rechtszaken en politieverhoren juist hebben verklaard dat ze herhaaldelijk met de popster in één kamer hadden geslapen, maar dat hij ze nooit had aangeraakt.

Inmiddels zijn ze zelf vader geworden, met alle veranderingen die daarmee gepaard gaan, waardoor ze hun verhalen naar buiten zouden willen brengen. In de documentaire zitten archiefbeelden waarop Michael Jackson en zijn advocaat over beschuldigingen praten, maar een weerwoord van bijvoorbeeld nabestaanden van de popster ontbreekt.

De radiozenders van de NPO wachten de Nederlandse uitzending van de documentaire af. "Daarna gaan we het gesprek aan met luisteraars, dj's, muzieksamenstellers en omroepen, waarbij de vraag is hoe we met de kennis van dat moment aankijken tegen de artiest Michael Jackson en zijn muzikale nalatenschap."

Appjes met aanvraagplaten van Michael Jackson-nummers komen regelmatig binnen bij de redactie van NPO Radio 2. "Luisteraars schrijven erbij of ze dat nog mogen aanvragen, of dat nog kan", zegt music director Basyl de Groot. "Dat vind ik mooi om te zien, luisteraars zijn er in ieder geval mee bezig."

Canada

In het buitenland zijn al wel zenders die Jackson in de ban hebben gedaan. Zo gaan drie stations van de Canadese omroep CBC zijn muziek niet meer draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl