Drents Museum en Van Gogh Museum halen samen Van Gogh naar Nederland
Een van de twee schilderijen van Vincent van Gogh die zijn geveild in New York, is gekocht door twee Nederlandse musea. Het Van Gogh Museum en het Drents Museum in Assen betaalden samen 2,8 miljoen euro voor het werk.
Het schilderij, genaamd Onkruid verbrandende boer, toont een eenzaam figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering. Van Gogh schilderde het toen hij in het najaar van 1883 een paar maanden in Drenthe verbleef. Het is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard zijn gebleven.
Het schilderij zal afwisselend in beide musea te zien zijn. Het wordt binnenkort onderdeel van een tentoonstelling in het Drents Museum. Het beheer en onderhoud van het werk wordt verzorgd door het Van Gogh Museum.
Dit schilderijtje hoort hier, in Drenthe. Het belangrijkste is dat het weer thuis komt.
Het doek van de boer kwam in de jaren dertig in handen van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Hij stierf in 1940, waarna het schilderij in bezit kwam van de Duitse bezetter. Recentelijk kwam het doek in handen van Goudstikkers schoondochter.
Veilinghuis Sotheby's had een opbrengst verwacht van ruim 635.000 euro, veel lager dan de 2,8 miljoen euro die de musea uiteindelijk betaalden. "Een flink bedrag, voor ons museum is dat heel veel", zegt directeur van het Drents Museum Harry Tupan tegen RTV Drenthe. Een derde van het bedrag is betaald door het Drents Museum, een derde door het Van Gogh Museum en een derde is bijgelegd door verschillende fondsen.
Franse periode
Ook het andere werk van Van Gogh dat werd geveild, Mensen wandelend in een park in Parijs, bracht fors meer op dan verwacht. Het schilderij werd afgehamerd op 8,8 miljoen euro. Er was gerekend op een bedrag van 4,5 miljoen tot 6,3 miljoen euro. Het is niet bekend wie de koper is.
"Schilderijen van Van Gogh uit zijn Franse periode zijn misschien meer waard, maar dit schilderij is voor ons veel belangrijker, veel waardevoller", zegt Tupan. "Dit schilderijtje hoort hier, in Drenthe. Het belangrijkste is dat het weer thuis komt."