In de Canon wordt de Nederlandse geschiedenis aan de hand van 50 'vensters' besproken
NOS Nieuws

Voor 18-jarigen geen gratis 'Canon'-boekje, maar video over Nederlandse geschiedenis

Jongeren van 18 jaar krijgen toch geen boekje met de Canon van Nederland uitgereikt. Minister Van Engelshoven heeft het advies gekregen om geen papieren overzicht van de nationale geschiedenis te laten maken. Er komen nu video's op internet, schrijft zij aan de Tweede Kamer. "Jongeren hebben de voorkeur uitgesproken voor een digitaal audiovisueel product."

Het advies aan de cultuurminister komt van de stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP). Medewerkers van het CJP hebben uitgebreid gepraat met een groep van 17 jongeren tussen de 14 en 18 jaar over het plan uit het regeerakkoord. Daarin hebben de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie opgeschreven dat "de nationale canon wordt uitgereikt aan jongeren die de leeftijd van 18 jaar bereiken".

Fototoestel

Over het algemeen blijken de jongeren, van vmbo tot vwo-niveau, het begrip canon niet te kennen, staat in het onderzoek. Ze denken bij het woord vooral aan een merk van een fototoestel of aan samenzang.

"Een boekje zou ik nooit doen. Dat blader je een keer door en verdwijnt het in de kast".

Een van de door het CJP-geïnterviewde jongere

Belerend

Ook was er weinig enthousiasme voor het kabinetsplan. Het is belerend en nationalistisch, vinden sommige ondervraagden. "Geschiedenis is heel belangrijk, maar niet perse vanuit Nederlandse perspectief, lijkt mij", zegt een van hen.

Ook willen jongeren liever op school over de canon leren dan in hun vrije tijd. "Via school is wel het meest effectief; het moet verplicht, anders doen we het niet."

Zonde

Het plan om een boekje te maken is afgeschoten, de jongeren zullen er vermoedelijk weinig mee doen. "Een boekje zou ik nooit doen. Dat blader je een keer door en verdwijnt het in de kast."

Ook een USB-stick, een DVD of een podcast slaat niet aan. Het CJP concludeert dan ook: "Zolang er weinig behoefte bestaat aan een nationale canon bij jongeren is het overhandigen daarvan in welke vorm dan ook waarschijnlijk zonde van de investering."

Maar, staat er ook, filmpjes op YouTube, bijvoorbeeld van #Poleritiek van Tim Hofman zijn wel een goede manier om "serieuze onderwerpen (zoals de vensters van de canon) interessant te maken".

Minister Van Engelshoven kiest dus voor video's, die allereerst op de website van de canon entoen.nu worden geplaatst. En vervolgens worden ze verder verspreid, blijkt uit de brief. Het gaat om een aantal video's, maar details hierover zijn nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl