PSV moet op zoek naar vertrouwen: 'Niets is meer vanzelfsprekend'
Na de afgang in Oostenrijk kon ook Mark van Bommel er niet meer omheen. PSV verkeert in een crisis. Sinds de hervatting van de eredivisie na de laatste interlandperiode wisten de Eindhovenaren geen wedstrijd meer te winnen.
In de competitie ging PSV hard onderuit tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4), bij Sparta werd ternauwernood een punt gered (2-2). Het Europese tweeluik met LASK Linz leverde thuis nog een puntje op (0-0), maar donderdagavond werd de uitwedstrijd met maar liefst 4-1 verloren.
"Ik zie een gebrek aan cohesie, net als bij Feyenoord", analyseert NOS-verslaggever Joep Schreuder. "De linkermiddenvelder weet niet meer wat de rechtermiddenvelder aan het doen is. Niets is meer vanzelfsprekend en dan is het crisis."
Rik Elfrink volgt PSV al negen jaar voor het Eindhovens Dagblad en spreekt van de vierde crisis die hij meemaakt bij de nummer twee van afgelopen seizoen. "Begin 2012 ging het slecht, dat betekende toen het einde voor Fred Rutten en eind 2013 had Phillip Cocu het heel moeilijk."
"De derde crisis was in de zomer van 2017, na het verlies tegen Osijek, waardoor PSV meteen Europees uitgeschakeld was. En dit is de vierde, want PSV krijgt het al een paar weken niet voor elkaar een wedstrijd te controleren."
"Het is opmerkelijk hoe snel het verval plaatsvindt", zegt Schreuder. "Het begon met schorsingen en blessures, maar dat was slechts een aandrijfwiel. Dat een jonge speler als Donyell Malen ontbreekt, kan niet de enige oorzaak zijn."
'Als een amateur'
Tegen Utrecht werden twee PSV'ers van het veld gestuurd en ook tegen AZ kreeg een speler van Van Bommel rood. Daarnaast staan de jonge smaakmakers Malen en Steven Bergwijn al een paar weken met blessures langs de kant.
Ik heb niet het gevoel dat hij wankelt, al moet het natuurlijk niet nog vijf wedstrijden zo doorgaan.
Vorige week sprak Van Bommel op de persconferentie om die redenen nog van verklaarbare nederlagen, maar volgens Elfrink is dat een te makkelijk excuus. "PSV had de wedstrijd tegen Utrecht onder controle moeten hebben voordat de rode kaarten vielen. En AZ was al de betere toen het nog elf tegen elf was en had daarna ook nog met 6-0 kunnen winnen."
De wedstrijd tegen Linz was het dieptepunt voor Elfrink. "Ze waren veel te statisch in balbezit en Jeroen Zoet pakte geen bal meer, dat helpt dan ook niet mee. Daniël Schwaab verdedigde als een amateur en de reserves brachten niks extra's."
De druk op Mark van Bommel begint langzaamaan toe te nemen. Een van de signalen daarvoor zijn de uitspraken van het geweten van Eindhoven en omstreken, Willy en René van de Kerkhof.
"Het was zó slecht, ik heb de tv uitgezet", foeterde Willy in het radioprogramma Wakker!. "We zijn wéér vernederd", voegde René er aan toe.
Maar het is, mocht het zover moeten komen, niet te hopen voor PSV dat Van Bommel zijn houdbaarheidsdatum bereikt, zegt Schreuder.
"Als je breekt met Van Bommel, breek je met de hele technische organisatie. In de staf en bij de jeugdelftallen zitten generatiegenoten, oud-spelers van PSV die heel veel met elkaar samenwerken."
"Nu is de vraag toch ook: waar is schoonvader Bert van Marwijk? Die is ook nauw betrokken bij die organisatie."
"Van Bommel heeft met Toon Gerbrands een algemeen directeur die een specialist is in crisismanagement", vervolgt Schreuder. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij dicht op het elftal zit."
Volgens Elfrink hoeft Van Bommel zich op dit moment nog niet heel veel zorgen te maken. "Intern heeft hij steun, al moet je daarmee wel voorzichtig zijn. Je weet niet wat er binnen de muren van zo'n club gebeurt. Ik heb niet het gevoel dat hij wankelt, al moet het natuurlijk niet nog vijf wedstrijden zo doorgaan."
Schreuder: "De trainingen zijn allemaal besloten, dus we kunnen PSV alleen beoordelen op de wedstrijden. Daarin zien we geen vertrouwen. Het is voor Van Bommel, PSV en de rest van de eredivisie vooral te hopen dat de vanzelfsprekendheid terugkeert."