Op de achtergrond zijn nog net de contouren van een nationaal monument te zien, in New Delhi
NOS Nieuws

New Delhi deelt miljoenen mondkapjes uit vanwege 'giftige lucht'

Het bestuur van de Indiase hoofdstad New Delhi is begonnen met het uitdelen van vijf miljoen mondkapjes op scholen en universiteiten. De luchtvervuiling in de miljoenenstad heeft zulke extreme waarden bereikt, dat de lokale autoriteiten de noodsituatie hebben uitgeroepen.

"Delhi is in een gaskamer veranderd vanwege het verbranden van gewassen in buurstaten", twittert het hoofd van het stadsbestuur. "Het is heel belangrijk dat we onszelf beschermen tegen deze giftige lucht."

De concentratie fijnstof in New Delhi is zo'n twintig maal hoger dan de Wereldgezondheidsorganisatie als maximum hanteert, meldt de BBC. Het hooggerechtshof heeft diverse noodmaatregelen opgelegd.

Zo gaat vanaf maandag een speciaal rijschema in voor auto's. Vanaf dan mogen op bepaalde dagen alleen voertuigen met een even of oneven kenteken de weg op. Om de uitstoot door het verkeer te beperken. Verder zijn alle scholen tot volgende week dinsdag gesloten. Ook alle bouwprojecten liggen minimaal een week stil en vuurwerk afsteken is voorlopig verboden.

'Een misdaad'

De metropool kampt al jaren met hevige smog. Vooral in november en december is de situatie ernstig, mede door de aangestoken branden in naastgelegen staten. Ook in 2017 en in 2018 werd daarom in Delhi de noodsituatie uitgeroepen.

Op sociale media ventileren bewoners van de stad hun woede over de luchtvervuilingsproblematiek. Hastags als #DelhiAirEmergency en #DelhiChokes (Delhi stikt) zijn trending. "Wat we de volgende generatie aandoen, is een misdaad", twittert Deepak Jetha.

Andere bewoners delen foto's van de dikke smog.

De zwaar vervuilde lucht is ook te zien bij foto's van het bezoek van Angela Merkel aan de stad. De Duitse bondskanselier en de Indiase premier Modi droegen overigens geen mondkapjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl