Een riksja bij het in de smog gehulde Rode Fort in Delhi
NOS NieuwsAangepast

Noodsituatie door smog in 'gaskamer' New Delhi

De Indiase hoofdstad New Delhi heeft al een paar dagen last van zeer zware smog. Medici spreken van een noodsituatie. Sinds woensdag zijn alle scholen gesloten en het advies aan de bewoners is zoveel mogelijk binnen te blijven.

Sinds 1999 was de luchtkwaliteit niet zó slecht in de miljoenenstad. De niveaus van de vervuiling liggen tientallen malen hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie nog verantwoord acht. De oorzaak is een combinatie van verkeer, stof, industrie, het verbranden van huis- en tuinafval en windstilte.

'New Delhi is veranderd in een gaskamer'

De bewoners van New Delhi klagen over benauwdheid, geïrriteerde ogen en huidproblemen. "Dit is echt een noodsituatie", zei de directeur van het natuur- en milieucentrum. "De artsen vertellen ons dat de ziekenhuizen in New Delhi een toename van 20 procent zien in de opnames voor ademhalings- en hartproblemen, de afgelopen twee, drie dagen."

De eerste minister van de staat Delhi noemde de stad zelfs "een gaskamer". De verwachting is dat de omstandigheden komend weekeinde alleen maar slechter worden.

Om de problemen aan te pakken worden vrachtwagens bij de staatsgrens al tegengehouden. In New Delhi zelf mogen auto's de komende week maar om de dag de weg op: de ene dag de even nummerborden, de andere dag de oneven.

Ook overweegt India water te sproeien over New Delhi. "Water sprenkelen is de enige manier om de gevaarlijke vervuiling te verminderen", zei de verantwoordelijke minister.

Pakistan

De smog leidt ook tot grote problemen in India's buurland Pakistan. In en rond de stad Lahore zijn 15.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met klachten die worden veroorzaakt door de grijze mist. Ze hebben onder meer last van ademhalingsproblemen en allergieën.

Ook zijn er meer dan 250 verkeersongelukken gebeurd, waarbij veertien mensen zijn omgekomen en ruim 400 gewond zijn geraakt. Het vliegverkeer heeft te kampen met annuleringen, vertragingen en omleidingen.

Mensen die in de door smog geteisterde gebieden wonen krijgen het advies niet te reizen als het niet nodig is en zo veel mogelijk binnen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl