Het Rode Kruis op Ambon
NOS Nieuws

Naschokken teisteren Ambon: 'Mensen durven niet meer binnen te slapen'

Op Ambon zijn nog altijd meer dan 170.000 mensen dakloos na de aardbeving van vorige maand. Het grootste deel van hen verblijft in de open lucht, zonder voorzieningen. Om aandacht te vragen voor die situatie, liepen leden van de Nederlandse-Molukse gemeenschap vandaag een wandeltocht door Rotterdam: de Pray for Ambon Walk.

Het eiland werd precies een maand geleden getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.5. Er vielen 39 doden en meer dan 1500 mensen raakten gewond. Nog veel meer mensen verloren hun huis.

Daarom slapen veel slachtoffers nu onder een blauw dekzeil. Zoals de familie van Denise Penninkhof, vertelde zij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Af en toe heeft ze contact met hen en vertellen ze over de omstandigheden waarin ze nu leven. "Die zijn schrijnend", zegt Penninkhof. "Ze bivakkeren al een maand onder een dun, blauw zeiltje en hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen."

Organisator Sofiah van Maanen legt uit waarom hulp zo hard nodig is:

Actie in Rotterdam voor slachtoffers aardbeving Molukken

Niet alleen de mensen van wie het huis verwoest is, slapen buiten. Velen durven niet meer in huis de nacht door te brengen. Op Ambon hebben ze namelijk bijna dagelijks met naschokken te maken. Afgelopen maand zijn er al meer dan 700 geteld. "De angst om opnieuw getroffen te worden zit diep", zegt Penninkhof. "Bij elke naschok breekt weer paniek uit."

Dat buiten slapen baart het Rode Kruis zorgen, want het regenseizoen is in aantocht. "In combinatie met het gebrek aan sanitaire voorzieningen wordt de kans op ziektes dan erg groot", vertelt Iris Deinse van het Rode Kruis dat aanwezig is in het gebied. "Maar het is moeilijk om de mensen te bereiken", zegt Deinse. "Door de beving en modderstromen zijn straten en bruggen verwoest."

Het Rode Kruis maakte beelden van de schade en de hulpverlening op Ambon:

Tienduizenden nog dakloos na aardbeving Molukken

De Molukse gemeenschap in Nederland leeft enorm mee met de familie en vrienden in het getroffen gebied. Sofiah van Maanen organiseerde de tocht door Rotterdam en heeft ook familie op Ambon. "Tijdens de wandeling deelden we flyers uit met daarop instructies hoe mensen geld over kunnen maken." Zo hoopt Van Maanen geld op te halen om tenten, kleding en voedsel te kopen.

Ook Penninkhof hoopt dat er door de wandeling meer aandacht komt voor de situatie op Ambon. "Er zijn veel initiatieven, maar het moet grootschaliger, zodat we meer mensen kunnen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl