Libanezen betogen tegen belastingverhoging en WhatsApp-taks
Duizenden Libanezen zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen belastingverhoging, corruptie en de economische misère in het land. De directe aanleiding voor het protest is de aangekondigde belasting op onder meer WhatsApp.
Gisteren maakte de overheid bekend dat gebruikers 20 cent per dag moeten betalen om te bellen via WhatsApp, Facebook en andere applicaties. De regering zei ook dat er wordt gekeken naar hogere belastingen op tabak en benzine. Libanezen zien dat als een manier om de staatskas te spekken, terwijl het land wordt geteisterd door toenemende inflatie, stagnerende economische groei en schulden.
Actievoerders in het hele land blokkeren sinds gisteren belangrijke wegen. Ook steken ze autobanden in de brand. De politie heeft traangas ingezet. Twee Syriërs die in Libanon werkten, zijn gestikt na het inademen van grote hoeveelheden rook. Tientallen actievoerders raakten gewond, zegt het Rode Kruis.
We hebben deze heftigheid hier lang niet gezien.
"De protesten zijn intens. We hebben dit lang niet gezien", zegt NOS-correspondent Marcel van der Steen. Op straat ziet hij vooral veel jonge mensen die de regering oproepen af te treden. "Er is veel boosheid", zegt Van der Steen. De overheid is volgens hem "letterlijk en figuurlijk niet in staat om brandjes te blussen". Hij zegt dat de meerpartijencoalitie niets voor elkaar krijgt.
Hoewel de overheid de belasting op bellen via sociale media inmiddels weer heeft ingetrokken, gaan de protesten door. "De belasting op WhatsApp was de druppel", zegt Van der Steen. De afgelopen maanden zijn er steeds andere groepen de straat op gegaan om ergens tegen te demonstreren.
Wat deze actie bijzonder maakt, is dat de actievoerders uit de hele samenleving komen. "Er zitten christenen, soennieten en sjiieten tussen. De protesten worden in de gehele breedte van de samenleving gedeeld", zegt Van der Steen.
Scholen, banken en winkels zijn dicht in verband met de protesten. Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag het reisadvies niet heeft aangepast, krijgen reizigers het advies om demonstraties te mijden.