Het pensioenfonds voor schoonmakers vraagt zich hardop af of het nog wel een collectieve pensioenregeling moet hebben

Pensioenfonds denkt over einde collectief pensioen voor schoonmakers

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

Heeft het nog wel zin te sparen voor je pensioen? Het pensioenfonds voor de schoonmaakbranche (BPF Schoonmaak) is het eerste fonds dat zich hardop de vraag stelt of het nog wel een collectieve pensioenregeling moet hebben. Tegen Nieuwsuur zegt bestuurder Tarik Uçar: "Het is bij ons echt de vraag of deze huidige regeling onder deze omstandigheden aantrekkelijk is voor de deelnemer."

In een brandbrief aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken schrijft het pensioenfonds dat het pensioen voor de schoonmakers te duur wordt. "Als er niets verandert ligt bij ons concreet de vraag op tafel of de schoonmaaksector nog wel een pensioenregeling zou moeten hebben."

Geen geld voor premiestijging

Gepensioneerde schoonmakers en glazenwassers krijgen nu zo'n 100 euro per maand naast hun AOW. Het fonds dreigt dat pensioen te moeten korten met zo'n twaalf procent. Daarnaast moet eigenlijk de premie omhoog, maar volgens het fonds verdienen de werknemers daarvoor te weinig. Ook de werkgevers hebben het geld niet. Uçar: "Pensioen zoals we dat nu kennen wordt heel lastig onder deze omstandigheden." In de brief schrijft het bestuur: "Onder de huidige omstandigheden is dit een richting die we opgaan: pensioen wordt iets dat uitsluitend de kapitaalkrachtigen zich kunnen veroorloven."

De rente staat historisch laag en dat treft alle pensioenfondsen hard. Op dit moment dreigen er kortingen voor miljoenen werkenden en gepensioneerden. Gepensioneerden merken dat direct in de portemonnee, maar ook werknemers bouwen minder pensioen op. Pensioenfondsen hopen dat de overheid ingrijpt.

Kijk hieronder hoe jouw pensioenfonds er op dit moment voor staat:

Minister Koolmees zegt dat hij geschrokken is van het signaal van BPF Schoonmaak. Maar hij blijft vasthouden aan een collectief stelsel. "Het klopt natuurlijk. Als de rente laag is, is sparen voor je pensioen gewoon veel duurder. Dat is een van de problemen waar een antwoord op moet komen." Volgens de minister moet bij de uitwerking van het dit jaar afgesloten pensioenakkoord ook voor dit probleem een oplossing worden gevonden.

Ook het Pensioenfonds Kappers moet korten: in de komende twee jaar naar verwachting zo'n tien procent. Bestuurder Gerard van de Kuilen vindt het "niet te verkopen" dat je in het huidige systeem zelfs bij een negatieve rente zou moeten korten.

Van der Kuilen pleit voor aanpassingen van de regels, maar vindt de vraag van BPF Schoonmaak voorbarig. "Zover ben ik nog lang niet. Er zitten te veel voordelen aan het collectieve systeem dat we hebben. Laten we met kleine aanpassingen ervoor zorgen dat het systeem ook bestand is tegen lage rentes."

Econoom Mathijs Bouman verwacht niet dat er een einde komt aan het collectieve sparen. Waarschijnlijk zullen fondsen echt gaan korten, zei hij in Nieuwsuur:

Forse kortingen dreigen bij pensioenfondsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl