Arthur Mariano met zijn eerste gouden WK-medaille
NOS Sport

Turners Fraser en Mariano verrassen met WK-goud, derde wereldtitel voor Nagornyj

Arthur Mariano en Joe Fraser hebben bij de wereldkampioenschappen turnen verrassend het goud gewonnen op de onderdelen rek en brug. Nikita Nagornyj pakte zijn derde wereldtitel op dit WK. Na goud in de landenwedstrijd en op de meerkamp werd hij nu wereldkampioen op sprong.

In het Duitse Stuttgart nam Mariano de wereldtitel op rek over van Epke Zonderland, die door een val in de kwalificatie de finale niet had weten te halen. De Braziliaanse turner hield de Kroaat Tin Srbic van zijn tweede wereldtitel af: 14,900 om 14,666 punten.

Zonder de drie grootste rekstok-turners van dit decennium viel de finale tegen. Er werden alleen losse vluchtelementen geturnd en niemand waagde zich aan de combinaties waarmee Zonderland, Kohei Uchimura en Fabian Hambüchen de toeschouwers in voorgaande jaren verwenden.

Mariano volgt Zonderland op als wereldkampioen

Srbic hield in 2017 Zonderland van het WK-goud af en eindigde vorig jaar als vierde. Bij de EK van dit jaar won hij zilver achter Zonderland. Mariano eindigde op de WK van 2015 net naast het podium.

Fraser stunt met goud op brug

Ook de brugfinale kreeg een verrassende winnaar. De Britse turner Joe Fraser, als derde doorgedrongen tot de eindstrijd, legde met een vlekkeloze oefening en een persoonlijk record van 15,000 punten beslag op de wereldtitel.

Bij de EK in maart kwam Fraser 0,033 tekort voor het brons op de meerkamp. In Stuttgart was hij deze week opnieuw de vierde Europeaan op de meerkamp. De brugfinale was ongekend spannend.

Joe Fraser stunt met WK-goud op brug

De Turk Ahmet Önder, de Japanner Kazuma Kaya, de Chinees Xiao Ruoteng en de Turk Ferhat Arican (brons op EK) eindigden binnen 0,1 punt van de winnaar. Zou Jingyuan, wereldkampioen in 2017 en 2018, werd zestiende in de kwalificatie.

Derde wereldtitel voor Nagornyj

Nikita Nagornyj sleepte in Stuttgart zijn derde wereldtitel in de wacht. Na het goud in de landenwedstrijd en op de meerkamp was de 22-jarige Rus de beste op sprong. Slechts één medaille won Nagornyj de afgelopen jaren op sprong: EK-brons in 2015.

Deze week had hij zich met de zevende score voor de finale geplaatst. In die eindstrijd liet hij net als Artoer Dalalojan en Igor Radivilov twee sprongen met een uitgangswaarde van 5,6 zien. Een iets hogere uitvoeringsscore leverde hem de wereldtitel op.

Derde wereldtitel voor Nagornyj op WK turnen

Olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen Ri Se-gwang ontbrak in de finale. Hij was in de kwalificatie 23ste geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl