Russische turners troeven titelverdediger China af en grijpen WK-goud

De Russische turners hebben de wereldtitel voor landenteams veroverd. Bij de WK in Stuttgart hield het Russische vijftal twaalfvoudig wereldkampioen en titelverdediger China nipt achter zich.

Het is de eerste keer sinds 1992 dat Rusland wereldkampioen wordt op dit onderdeel. Onder de vlag van de Sovjet-Unie werd acht keer de wereldtitel veroverd, maar na het uiteenvallen van de staat kwam Rusland nooit verder dan vier keer zilver en een keer brons.

China leek op prolongatie van de wereldtitel af te stevenen, maar op het laatste onderdeel ging het fout. De Chinees Wei Sun viel van de rekstok en kreeg een punt aftrek. De Russische turners, met de wereldkampioen én de Europees kampioen op de meerkamp in de gelederen, maakten geen grote fouten en bleven China in de einduitslag bijna een punt voor: 261,726 om 260.729.

Vorig jaar kwam Rusland na een zinderende finale slechts 0,049 punt tekort voor de wereldtitel.

Nikita Nagorny, Europees kampioen op de meerkamp, scoort hoog op de brug AFP

Brons voor Japan, zonder Uchimura

Olympisch kampioen Japan, dat in 2015 de hegemonie van China (sinds 1994 goed voor tien van de elf titels) wist te doorbreken, moest genoegen nemen met het brons.

Japan turnde de landenfinale zonder fenomeen Kohei Uchimura. De zesvoudig wereldkampioen en tweevoudig olympisch kampioen op de meerkamp heeft zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen in eigen land, maar door blessures haalde de 30-jarige allrounder het WK-team niet.

Het jonge Japanse team ging na drie onderdelen nog aan de leiding, maar maakte in de tweede helft te veel foutjes om in de buurt van Rusland en China te blijven.

Finale zonder Nederland

De Nederlandse turners ontbraken in de teamfinale. Maandag eindigde het team met Epke Zonderland, de regerend wereldkampioen op de rekstok, teleurstellend als negentiende in de kwalificatie. Daardoor liep het Nederlandse mannenteam ook rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio mis.

Vorig jaar stonden de Nederlandse mannen voor het eerst in de landenfinale op een wereldkampioenschap. Het team eindigde toen als achtste.

STER reclame