NOS NieuwsAangepast

Blok ontbiedt Turkse ambassadeur na inval in Syrië

Minister Blok van Buitenlandse Zaken roept de Turkse ambassadeur in ons land op het matje. Hij moet uitleg komen geven over de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Nederland veroordeelt het Turkse offensief, heeft Blok laten weten.

"Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden." Blok roept Turkije op niet verder te gaan op de ingeslagen weg.

Kamer wil sancties

Een meerderheid van de Tweede Kamer roept op tot economische sancties tegen president Erdogan nu het Turkse leger de aanval in Syrië is begonnen. Het kabinet moet kijken of Turkije binnen het kader van de douane-unie met de EU gestraft kan worden, zeggen ChristenUnie, D66, CDA, SP, PvdA en GroenLinks.

GroenLinks-leider Klaver noemt het "een ramp voor de Koerdische bevolking". Hij wil dat de EU onmiddellijk alle militaire samenwerking met Ankara opschort. "De EU moet nu leiderschap tonen en Turkije tot de orde roepen."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil actie van de EU:

CDA'er Martijn van Helvert noemt de inval "ongehoord, maar niet onverwacht". Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is het nu aan de EU om met alle diplomatieke middelen en met sancties Turkije op andere gedachten te brengen. Overigens is Turkije een NAVO-bondgenoot.

Oppositiepartij SP vindt de Turkse militaire actie "volstrekt illegaal". Kamerlid Sadet Karabulut richt haar pijlen ook op de Amerikaanse president Trump:

Voor de VVD is het nog te vroeg om aan sancties te denken. Kamerlid Koopmans zegt dat zwaardere en gezamenlijke politieke druk van de VN-Veiligheidsraad, NAVO en de EU nodig zijn. "Sancties paraat, maar belangrijker is het resultaat", aldus de VVD'er.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl