Politie, OM en reclassering hadden vermoorde Hümeyra moeten beschermen
Het 16-jarige meisje Hümeyra, dat op 18 december 2018 werd vermoord door haar stalker Bekir E., had beschermd moeten worden door verschillende overheidsinstanties. Maar het gevaar dat zij liep werd niet onderkend doordat politie, Openbaar Ministerie, de reclassering en het meldpunt huiselijk geweld niet samenwerkten, blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.
Hümeyra had bij de politie geen vast aanspreekpunt, waardoor zij haar verhaal steeds opnieuw moest vertellen. Haar dossier werd niet behandeld als stalkingszaak, hoewel E. was veroordeeld voor de bedreiging en mishandeling van Hümeyra, onder toezicht stond van de reclassering en een contactverbod had.
De conclusies in het rapport zijn pijnlijk voor de nabestaanden, zegt de advocaat van de familie van Hümeyra:
Minister Grapperhaus noemt de conclusies schokkend. "De overheid is hier vrijwel op alle fronten ernstig tekortgeschoten." Er hadden afspraken moeten worden gemaakt over haar veiligheid in deze ernstige stalkingszaak, zegt de minister. "Dan had Hümeyra mogelijk inderdaad nog geleefd." Ook de reclassering had E. veel harder moeten aanpakken, zegt hij.
Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden aan de ouders van Hümeyra. "Ik heb gezegd dat het me ontzettend spijt. Maar je kunt het niet terugdraaien." Hij wil de hele aanpak van stalkingszaken veranderen zodat voortaan één persoon het overzicht houdt.
'Geen regie'
Dat was ook de belangrijkste conclusie van de onderzoekers. "Er was geen regie", zegt inspecteur-generaal Bos. "Door een betere inschatting van het risico dat zij liep hadden er beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden." Of Hümeyra dan nog had geleefd is volgens hem achteraf niet met zekerheid te zeggen. "Nul risico bestaat niet."
Het meisje had in de dagen voor zij werd vermoord voor de zoveelste keer contact gezocht met de politie omdat zij bang was. Een paar uur voor de afspraak op het politiebureau werd zij voor haar school doodgeschoten door E.. Die gaf zichzelf daarna aan. Zijn strafzaak loopt nog.