De fast fashion-industrie is booming. Iedere zes weken hangen er nieuwe collecties in de winkels om onze honger naar kleding te stillen. We kopen graag zoveel mogelijk kleren voor zo weinig mogelijk geld.
Ieder jaar worden daarom honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Maar een derde daarvan wordt nooit gedragen.
Kijk hieronder hoe de mode-industrie schoner kan produceren en welke rol jij als consument kan spelen.
De teveel geproduceerde kledingstukken worden gedumpt, versnipperd of verbrand. En dan zijn er nog de grote hoeveelheden water en chemicaliën die worden gebruikt voor de productie van kleding. Voor één spijkerbroek is er al 7000 liter water nodig. Ook leggen de kledingstukken vaak enorme afstanden af voor deze in de winkel komen te hangen.
Dat alles samen maakt de mode-industrie na olie de meest vervuilende industrie. Grote modebedrijven beloven nu het tijd te keren. Tijdens de afgelopen G7-top ondertekenden 32 van hen het Fashion Pact, dat moet leiden tot duurzamere mode. Maar niet iedereen heeft vertrouwen dat dit gaat lukken.
Fashion Pact
"Als ik kijk naar de inhoud zie ik veel mooie woorden, maar geen feiten en cijfers wanneer dit uitgevoerd gaat worden", zegt Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen. "Zo'n 35 procent van alle kleding die gemaakt wordt, komt niet eens in de winkel. Dat pact zegt daar niks over."
Puma, een van de ondertekenaars, vindt dat critici het pact een kans moeten geven. "We hebben het pas net getekend, je kunt er nog niet over oordelen", zegt Stefan Seidel, hoofd duurzaamheid bij het merk. "De ondertekenaars moeten het Fashion Pact leven geven en zorgen dat het aan de verwachtingen voldoet."