Trainer Peter Bosz troost Matthijs de Ligt na de verloren Europa League-finale in 2017
NOS Voetbal

Leerling De Ligt ontvangt mentor Bosz in Champions League

Het weerzien zal hartelijk zijn. Ruim twee jaar na de tranen van Solna na de verloren Europa League-finale treffen Peter Bosz, Daley Sinkgraven en Matthijs de Ligt elkaar in Turijn voor het Champions League-duel tussen Juventus en Bayer Leverkusen.

Nog geen drie jaar geleden speelden ze alle drie een hoofdrol in de wedstrijd, die later het kantelpunt van Ajax zou blijken te zijn. Na een moeizame start wilde trainer Bosz weleens wat anders proberen en het KNVB-bekerduel met Willem II was de juiste gelegenheid.

Zo debuteerde de net 17-jarige Matthijs de Ligt met een doelpunt in het eerste van Ajax. Ook Abdelhak Nouri maakte zijn eerste Ajax-treffer en ene Frenkie de Jong mocht voor het eerst invallen in de hoofdmacht. Het werd 5-0.

Een jaar later troffen de Amsterdammers en de Tilburgers elkaar opnieuw, maar nu in de bekerfinale in De Kuip. Reden voor NOS-verslaggever Joep Schreuder om naar Leverkusen te reizen en met Bosz uitgebreid terug te blikken op de 5-0 uit 2016.

Bosz zag direct dat 16-jarige De Ligt 'aardig kon ballen'

"Ik wilde andere spelers aan het werk zien. Nou, dat gebeurde ook", zegt de huidige trainer van Bayer Leverkusen. "Niet alleen zij, maar ook Ziyech voor het eerst op het middenveld, Schöne op zes en Daley Sinkgraven als linksback. Dát was echt een experiment."

Met die omzettingen begon de zegetocht in de Europa League, die pas eindigde op de muur van cynisme die Manchester United-coach José Mourinho in de finale had opgeworpen.

De Ligt en De Jong groeiden door naar de absolute top, een niveau waar Bosz met Leverkusen op goede avonden tegenaan schurkt.

Op de rit

Dat Bayer Leverkusen vanavond überhaupt mag aantreden in Turijn, is al een heel knappe prestatie. Toen Bosz in januari begon bij 'die Werkself', stond de club tiende in de Bundesliga. In zijn eerste duel verloor hij thuis met 1-0 van Borussia Mönchengladbach, maar aan het einde van de rit stond Bosz met de bloemen.

Met een champagneduel in Berlijn (5-1) werd de vierde plaats veiliggesteld, ten koste van Mönchengladbach.

Peter Bosz verloor bij zijn eerste Champions League-duel met Bayer Leverkusen met 2-1 van Lokomotiv Moskou

Maar het debuut van Bosz in het miljoenenbal liep uit op een koude douche. Ondanks ruim 72 procent balbezit verloor Leverkusen thuis met 2-1 van Lokomotiv Moskou. Het perspectief op overwinteren, met Juventus en Atlético Madrid als andere opponenten, is daardoor nu al troebel.

Waar de Duitsers onder Bosz bekend staan om de soepele, accurate passing en het hoge percentage balbezit, waren het juist twee flaters in de opbouw, die de nederlaag tegen de Russen inleidde.

Doelman Lukas Hradecky was met een slechte uittrap verantwoordelijk voor de 1-2. De Finse doelman reageerde in aanloop naar het duel met Juventus gevat op het voorgaande."Ik zal mijn passingpercentages moeten verbeteren".

Daley Sinkgraven kreeg zaterdag tegen FC Augsburg zijn eerste speelminuten

Juventus-trainer Maurizio Sarri droomt van dergelijke percentages. Maar vooralsnog is er nog weinig sprake van 'Sarriball', het op korte passes gebaseerde aanvalsspel, waarmee hij Napoli terug naar de top van de Serie A leidde.

Sterker, tot dusver swingt zijn ploeg allerminst. Net als bij Chelsea heeft Sarri tijd nodig om het defensieve bolwerk Juventus om te turnen tot een aanvalsmachine. Die transformatie laat zijn sporen na: defensief is Juventus lang niet zo zeker als voorheen.

Tegen Atlético (2-0, uitslag: 2-2) gaf het een riante voorsprong uit handen,zoals het eerder in de Serie A-topper tegen Napoli (3-0, uitslag: 4-3) ook al gedaan had. De schade in de competitie valt desondanks mee: in aanloop naar de topper in Milaan tegen Internazionale is de achterstand op de koploper slechts twee punten.

"We weten alles van Juventus", aldus Bosz. "Hun trainer Sarri is net als ik een offensief denkende trainer, die altijd naar voren wil spelen. Dat heeft hij bij Napoli laten zien en ook bij Chelsea geprobeerd. Hij is voor mij een heel interessante coach."

Matthijs de Ligt vindt steeds beter zijn draai bij Juventus

Logisch, want vanavond zitten er twee geestverwanten op de bank. Of dat ook in het veld zo is, is de vraag. Matthijs de Ligt begint na een moeizame start steeds beter zijn draai te vinden in de defensie bij Juve.

Dat geldt ook voor Daley Sinkgraven, die afgelopen zaterdag tegen FC Augsburg zijn eerste speelminuten kreeg, maar in Turijn vermoedelijk weer zal plaatsmaken voor de Braziliaan Wendell.

"Sinds hij binnen is, is Wendell op die plek drie klassen beter gaan spelen", vertelde Bosz aan Voetbal International. "Die doet het dit seizoen erg goed. Als dat het effect is van zijn komst, dan heeft Daley zijn waarde nu al bewezen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl