Situatie op eilanden 'explosief', Athene wil 10.000 migranten naar vasteland
De Griekse regering werkt aan een plan om zo'n 10.000 migranten van kampen op eilanden voor de Turkse kust over te brengen naar het vasteland. Het gaat om migranten die in aanmerking komen voor een asielstatus. Ze worden ondergebracht in hotels, andere accommodaties en wooncontainers.
Minister van Openbare Orde Chrysochoidis heeft het plan vandaag besproken met de gouverneurs van dertien regio's. Hij vindt dat alle regio's moeten bijdragen aan de opvang van migranten. Nu worden de meeste mensen in het gebied rond Athene en in de noordelijke regio's opgevangen.
In de opvangkampen op eilanden als Lesbos, Chios en Kos worden op dit moment zo'n 28.000 migranten onder zeer slechte omstandigheden opgevangen. Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling was deze week op verschillende eilanden en noemt de situatie binnen én buiten de kampen "volstrekt onhoudbaar".
"De asielprocedures zijn net zo dichtgeslibd als de kampen. Het duurt eindeloos lang voordat mensen duidelijkheid krijgen. Vluchtelingen zijn wanhopig en er heerst een enorme frustratie. Dat maakt de sfeer bijzonder explosief: bij het minste of geringste gaan grote groepen mannen met elkaar op de vuist."
Op sommige eilanden, waaronder Samos, zitten volgens Ceelen acht keer zo veel vluchtelingen en migranten dan dat er faciliteiten voor mensen zijn.
"Dat betekent dat mensen zelf koepeltentjes kopen en ze buiten het kamp neerzetten. Er zitten hele gezinnen in. Die hebben geen toiletten, douches, schoon drinkwater of medische zorg. Het weer is nu aan het omslaan; alles is nat. Ik zag een vrouw die acht maanden zwanger is en op een doorweekt matras slaapt."
Ook de plaatselijke bevolking is de situatie "spuugzat", zegt Ceelen. "Ze zien het al jaren verslechteren in plaats van dat het beter wordt. Er hangen groepen migranten rond, er wordt overal gepoept en geplast. Ik zou mijn dochter daar 's avonds ook niet op straat willen hebben."
Ondertussen blijven migranten de gevaarlijke oversteek uit Turkije maken, al zijn het er wel veel minder dan voor het akkoord tussen de EU en Turkije over het tegenhouden van migranten, uit maart 2016. In 2015 kwamen 857.000 migranten over zee naar Griekenland en 5000 over land. Dit jaar waren dat er tot dusver 33.000 over zee en 9000 over land.
Vandaag verdronken vijf kinderen en twee vrouwen toen de rubberboot omsloeg waarmee ze van Turkije naar een eilandje bij Chios wilden varen. Twaalf migranten konden worden gered.
Stichting Vluchteling vindt het de hoogste tijd dat migranten herverdeeld worden over Griekenland en de rest van Europa, "maar dan moet de capaciteit er wel zijn, net als voldoende faciliteiten".
Ceelen zegt dat mensen tot op heden in vrijwel verlaten gebieden op het vasteland worden ondergebracht, in kampen waar de situatie zo goed als zeker nog slechter is dan in de kampen waar ze vandaan komen. "Er zijn verhalen bekend van mensen die uit wanhoop weer teruggaan naar de eilanden."