'NAM dreigde gaskraan voortijdig dicht te draaien'
De NAM heeft vorig jaar gedreigd de gaskraan voortijdig dicht te draaien, met als gevolg dat de energievoorziening in Nederland in gevaar zou komen. De dreiging werd volgens RTV Noord gedaan in een gesprek over de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning. De NAM wilde van die aansprakelijkheid af.
Uit een geheim verslag dat in handen is van RTV Noord blijkt dat NAM-directeur aardbevingen Thijs Jurgens op het ministerie in Den Haag in augustus vorig jaar zei dat "zolang NAM de aansprakelijkheid houdt, NAM zal moeten acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen. (...) Zo niet, wordt NAM gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland."
'Insinuatie is absurd'
Het gaswinningsbedrijf laat in een schriftelijke reactie aan RTV Noord weten het verslag met daarin de woorden van Jurgens nooit ontvangen te hebben en dus ook niet te kennen.
De NAM ontkent tegenover de regionale omroep niet dat de betreffende woorden door Jurgens zijn uitgesproken, maar ze moeten niet worden gezien als drukmiddel. "Ik vind deze insinuatie absurd", zegt NAM-directeur Johan Atema. "De suggestie dat NAM ooit heeft gedreigd de Groningen-productie eenzijdig te sluiten, is belachelijk."
Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn de opmerkingen van Jurgens "door EZK-medewerkers nooit gehoord of ervaren" als dreigement. "De NAM heeft een winningsplicht en kan de gaskraan niet eigenhandig dichtdraaien", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Politiek is geschokt
Politieke partijen in Den Haag reageren geschokt op het bericht dat de NAM dreigde de gaskraan voortijdig dicht te draaien. Ze willen een hoorzitting waarin het gaswinningsbedrijf uitleg moet komen geven.
"Ik vind het chantagepolitiek, dit is volstrekt onacceptabel", zegt PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer. Zijn SP-collega Sandra Beckerman gaat nog verder: "Dit zijn schoften. Dit zijn niet onze vrienden." Ook Agnes Mulder van coalitiepartij CDA is geschokt. "Ik werd er koud van. Dat je op zo'n manier met elkaar omgaat, is moeilijk te bevatten", zegt ze tegen RTV Noord.
Ook Matthijs Sienot van coalitiepartij D66 wil een hoorzitting. Carla Dik-Faber van regeringspartij ChristenUnie zegt ook dat ze geschrokken is. "Als dit inderdaad zo is gezegd, dan is het schandalig. Ik heb er geen woorden voor", zei ze tegen een verslaggever van RTV Noord.
NAM-directeur Atema reageert woedend op de kritiek van de politici. "De wijze waarop volksvertegenwoordigers reageren zonder enig wederhoor en NAM-collega's wegzetten als harteloze schoften, is mijns inziens ongehoord."
Twee weken geleden kondigde het kabinet aan de gaswinning eerder dan gepland te willen beëindigen. Minister Wiebes gaat nu uit van medio 2022.