Regering Sint Maarten valt voor negende keer in tien jaar
De regering van Sint Maarten is gevallen. Het kabinet van premier Leona Marlin-Romeo had al geen meerderheid meer na het vertrek, begin deze maand, van parlementslid Franklin Meyer en verliest nu nog twee zetels in de volksvertegenwoordiging.
Marlin-Romeo heeft het parlement naar huis gestuurd en er komen nieuwe verkiezingen. Het is nog niet bekend wanneer die zullen zijn.
Sint Maarten is sinds 2010 een zelfstandig land binnen het Nederlandse Koninkrijk. Het is de negende keer in tien jaar dat de regering van het land valt. Het parlement heeft maar vijftien zetels, en coalities steunen vaak op een krappe meerderheid. De macht van een zetel is daardoor groot.
De twee parlementariërs die nu hun steun hebben opgezegd, zijn Chanel Brownbill en Luc Mercelina van de United Democrats. Beiden gaan met behoud van hun zetel verder als onafhankelijk Statenlid.
Brownbill heeft dat naar eigen zeggen besloten vanwege de "onzekerheid in het land". Mercelina vindt op zijn beurt dat er nauwelijks vooruitgang wordt geboekt in de wederopbouw van het eiland. Volgens hem is de armoede op het eiland toegenomen.
Oud-premier
Oud-premier William Marlin, nu in de oppositie, kondigde na de bekendmaking van het tweetal meteen een nieuwe coalitie aan. Zijn National Alliance zou een meerderheid hebben samen met Brownbill, Mercelina en de USP van Francis Richardson, die deze maand werd opgepakt op verdenking van machtsmisbruik, omkoping en valsheid in geschrifte.
Maar doordat premier Marlin-Romeo het parlement naar huis stuurde, ging het plan van de oud-premier niet door.