Derde wereldwijde klimaatstaking: honderdduizenden op de been

Over de hele wereld protesteren scholieren en andere demonstranten vanwege de derde staking tegen klimaatverandering, dit keer in aanloop naar een top van de Verenigde Naties. De organisatie verwacht de komende week acties in meer dan 150 landen.

Ook in Nederland zijn jonge mensen op de been. In Maastricht wordt de staking georganiseerd door het Klimaat Actie Netwerk (KAN) en Students for Climate Maastricht. Deelnemers lopen een mars door de stad, beginnend op het Vrijthof.

In Amsterdam laten actievoerders op de Dam en in de directe omgeving hun stem horen.

De klimaatstaking is geïnitieerd door de Zweedse activiste Greta Thunberg, die vorig jaar begon met spijbelen voor een beter klimaat. Haar actie vond wereldwijd navolging.

Geen straf

In steden in Australië, waar de protesten werden afgetrapt, waren vanochtend enorme menigtes op de been. De organisatie schat dat in heel het land ruim 300.000 deelnemers waren, met het zwaartepunt in Sydney en Melbourne.

Australische universiteiten beloofden eerder om studenten niet te straffen voor het bijwonen van de protesten. Middelbare scholen in het land hebben geen gezamenlijk beleid.

Bekijk hier de protesten in bijvoorbeeld Australië en op Kiribati:

Van Oceanië tot Kenia wordt gedemonstreerd voor het klimaat

In New York, waar de top van de Verenigde Naties wordt gehouden, krijgen deelnemende kinderen eveneens geen straf voor spijbelen. Er worden daar vandaag meer dan een miljoen scholieren verwacht.

Hun leraren mogen niet meedoen aan de staking. Het onderwijsdepartement van de stad vindt dat deelname van docenten in strijd is met "een politiek neutrale leeromgeving".

In andere delen van de Verenigde Staten zijn meer dan 800 acties aangekondigd.

In Duitsland gaat het om zo'n 400 acties verspreid door het land, waaronder in Keulen:

Ook in onder meer Kenia, Zuid-Afrika, Thailand, Japan, India, Pakistan en Indonesië wordt gestaakt. De organisatie Global Climate Strike houdt op zijn website een interactieve kaart bij van de acties.

Volgende week vrijdag, op 27 september, vindt er in Den Haag nog een grote klimaatstaking plaats. Dat gebeurt op initiatief van onder meer Milieudefensie, Greenpeace, Oxfam Novib en Fridays for Future.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl