NOS Sport

Nederland op EK volleybal in vijf sets onderuit tegen Tsjechië

Tsjechië in laatste groepswedstrijd in vijf sets te sterk voor Nederland

De Nederlandse volleybalmannen hebben hun vijfde en laatste duel in de groepsfase van het EK volleybal niet gewonnen. In Amsterdam bracht een vijfde set tegen Tsjechië de beslissing: 18-25, 25-18, 20-25, 25-22, 14-16.

De volleybalmannen hadden zich al geplaatst voor de achtste finales van het EK. Omdat er eerder in de groepsfase van het toernooi verloren werd van Polen, was de inzet tegen Tsjechië de tweede plek in de poule. De eerste vier van de groep gaan door naar de achtste finales.

Blok en service

Nederland, vijftiende op de wereldranglijst, had de handen vol aan het op papier mindere Tsjechië (30ste). Op de sterspeler van Oranje, Nimir Abdelaziz, hadden de Tsjechen zich goed voorbereid. Met het blok aan het net maakten zij het de Nederlandse diagonaalspeler bij vlagen knap lastig.

De Nederlandse volleyballers

Daarnaast leunde Tsjechië op een sterke service. Daarmee hengelden zij de eerste set binnen. In set twee liep Nederland aan de hand van Abdelaziz snel uit naar 10-4, een gaatje dat de spelers van bondscoach Roberto Piazza niet meer uit handen gaven.

Vijfsetter

De derde set leek ook naar Oranje te gaan, maar ondanks de voorsprong in het begin ging die verloren. In de vierde set waren de Tsjechen weer beter, waarna een vijfde de beslissing moest brengen.

Daarin knokte Oranje zich van 4-7 naar 8-7 en van 9-11 naar 12-11. Het kreeg zelfs een matchpoint, maar liet die onbenut. Tsjechië benutte wel het eerste matchpoint.

'Te veel eigen fouten'

Bondscoach Piazza vond dat Nederland tegen de Tsjechen te slordig speelde. "We begonnen de wedstrijd slecht, maar in de tweede set kwamen we goed terug. In de derde set was dat andersom. Het was al met al niet constant genoeg."

Een kritische Abdelaziz sloot zich bij de woorden van zijn trainer aan: "We hadden onze eigen zaakjes niet op orde. We maakten veel fouten en hebben ons eigen niveau niet gehaald."

Bekijk hier de reactie van Abdelaziz en bondscoach Piazza na afloop:

"Bij vlagen speelden we zelfs onder ons basisniveau. Daardoor helpen we hen in de wedstrijd", aldus de diagonaalspeler.

Apeldoorn

De tweede plaats in de poule is voor Oranje nog niet zeker. Als Oekraïne donderdag in drie sets van Polen wint, dan worden de Oekraïners tweede in de groep. De tweede plek levert mogelijk een zwakkere tegenstander op in de achtste finales.

Ook voor de achtste finales hoeven de Nederlandse volleyballers niet ver te reizen. Ondanks dat het toernooi in vier verschillende landen georganiseerd wordt, spelen zij die zaterdag in Apeldoorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl