'Ook als Haga Lyceum bekostiging zelf regelt, blijft inspectie langskomen'

Het is nog nooit eerder gebeurd: het Rijk dat de geldkraan van een school dichtdraait. Als het aan minister Arie Slob van Onderwijs ligt, gaat dat wel met het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam gebeuren. Alleen als het bestuur alsnog binnen een maand opstapt, kan de maatregel worden voorkomen, zo dreigt de minister.

"Mochten de bestuurders toch blijven zitten, omdat ze zichzelf belangrijker vinden dan de school en de leerlingen, dan rest mij niets anders dan eind oktober de bekostiging van deze school volledig stop te zetten", zegt Slob tegen Nieuwsuur. "Deze bestuurders staan een goed bestuur in de weg, daarom moeten ze weg."

Volgens de onderwijsinspectie is er op het Haga Lyceum sprake van financieel wanbeheer en is het "burgerschapsonderwijs" ondermaats. Slob: "Onze conclusie is dat het bestuur zich omringt met mensen die de school niet meer richting de samenleving brengen, maar eerder van die samenleving afhouden."

Onder toezicht

Als het Haga Lyceum geen geld meer krijgt van de overheid, is de kans groot dat de school moet stoppen, zegt de minister. "Misschien kan de school zelf de bekostiging regelen. Maar ook dan blijven onze wet- en regelgeving rond onderwijs en waar een school aan moet voldoen van kracht."

Dat betekent ook dat de onderwijsinspectie nog gewoon toezicht zal blijven houden op de school, benadrukt Slob. "De praktijk is dat de inspectie bij dit soort scholen vaak nog meer langskomt dan bij bekostigde scholen. Dus het Haga Lyceum blijft gewoon onder toezicht staan."

Mocht de school wel moeten stoppen, dan moeten de leerlingen elders worden ondergebracht. "Als een school stopt, dat gebeurt ook wel eens op andere plekken in het land, dan moet er uiteraard met andere scholen en met de plaatselijke overheid gekeken worden naar een andere goede plek voor deze leerlingen", aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl