India verliest contact met maanlander Vikram tijdens afdaling naar maan
De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft het contact verloren met maanlander Vikram. Dat gebeurde toen de lander bezig was met de afdaling naar de zuidpool van de maan. Op iets meer dan 2 kilometer hoogte ging het contact verloren. In India gaan de autoriteiten ervan uit dat de Vikram, met de verkenner Pragyaan, gecrasht is.
Medewerkers van ISRO gaan nu de laatste data verzamelen om te bekijken wat er is gebeurd. "Het leek erop dat Vikram voor de landing niet genoeg kon afremmen", zei correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.
De stemming in het centrum was de eerste 10 minuten van de operatie nog uitgelaten. Plotseling werden de gezichten somber en verstomden de gesprekken.
De voorzitter van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO deelde het slechte nieuws mee:
Vijftig dagen gelden startte de missie om iets te doen dat nog niemand gelukt was: landen op de zuidpool van de maan. Het was de bedoeling om in kraters op de zuidpool van de maan, die altijd in de schaduw liggen, te zoeken naar water.
Moeizame lancering
India zou het vierde land zijn dat op de maan weet te landen, na de Verenigde Staten, Rusland en China. In 2008 was er ook al een Indiase missie naar de maan, Chandrayaan 1, maar toen was het doel niet om er te landen. De huidige missie kost ongeveer 126 miljoen euro en moet India verder op de kaart zetten als ruimtevaartland.
Naast de maanlanding heeft India nog andere ruimteambities. Het land wil een eigen ruimtestation bouwen en een astronaut de ruimte inbrengen. "Dit is natuurlijk een prestigeproject. India wil zich met de grootmachten meten", zegt André. "Daarnaast levert het iets op voor de economie. Voor deze missie werd met meer dan honderd bedrijven samengewerkt, en ook honderden universiteiten werden ingeschakeld."
De lancering van de Vikram verliep ook al niet zonder problemen. Die werd in juli om technische redenen een week uitgesteld. Wat er toen precies aan de hand was, is door de Indiase ruimtevaartorganisatie niet bekendgemaakt.
Zo zag de lancering er toen uit: