Tweede poging wel succesvol: India lanceert maanvoertuig Chandrayaan-2
Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO heeft vanochtend om 11.13 uur (Nederlandse tijd) het onbemande maanvoertuig Chandrayaan-2 gelanceerd.
Zo zag de lancering eruit:
De lancering stond oorspronkelijk gepland voor de avond van 14 juli, maar werd kort van tevoren afgeblazen vanwege een technisch probleem.
Vikram
Chandrayaan-2 bestaat uit verschillende onderdelen: een sonde die om de maan blijft cirkelen en een maanlander genaamd Vikram (moedig) die de kleine maanrover Pragyan (wijsheid) bij zich heeft. De maanlander zal op de zuidpool van de maan proberen te landen, wat nog niet eerder gedaan is. ISRO-voorzitter Kailasavadivoo Sivan verklaarde eerder tegenover televisiestation NDTV dat zijn agentschap "nog nooit zo'n complexe missie heeft ondernomen".
Met de maanmissie hoopt India zich bij de wereldmachten op ruimtegebied te voegen. Als het na een reis van 50 dagen lukt om op de maan te landen, dan is India het vierde land na de VS, Rusland en China, dat dit heeft klaargespeeld.
"Met dank aan Chandrayaan-2 zal India's maanprogramma een flinke impuls krijgen. Onze kennis over de maan zal aanzienlijk vergroot worden", schrijft premier Narendra Modi kort na de lancering op Twitter. "Een project als dit zal onze slimme jeugd richting een carrière in de wetenschap en onderzoekswereld bewegen."
De kosten van het project zijn 146 miljoen dollar, wat relatief goedkoop is in vergelijking met eerdere maanmissies. Twee derde van het bedrag is bijeengebracht door bedrijven.