NOS Nieuws

Argentinië is een wanbetaler, zegt kredietbeoordelaar

Kredietbeoordelaar S&P beoordeelt Argentinië als een wanbetaler. De afwaardering komt na de mededeling van de Argentijnen, woensdag, dat ze de aflossingsdatum van 101 miljard dollar aan schulden naar later verschuiven.

Officieel vraagt Argentinië alleen om een herstructurering van schuld. Maar omdat dit zonder overleg gebeurt, staat dat volgens S&P gelijk aan wanbetaling.

Nadat president Macri deze maand een onverwacht grote nederlaag had geïncasseerd bij voorverkiezingen, zijn er bijna geen geldschieters meer te vinden die Argentinië geld willen lenen. De vrees is dat een opvolger van Macri andere prioriteiten heeft dan netjes afbetalen, terwijl schuldeisers alleen dit jaar al volgens onderzoeksbureau Capital Economics 30 miljard dollar tegoed hebben.

2001

"Het gaat hard de verkeerde kant op", bevestigt Marijke Zewuster, hoofd opkomende markten bij ABN Amro. "Toch is Argentinië nog niet aangekomen op het punt dat schuldeisers wordt gevraagd om kwijtschelding." Daarmee is de stempel van wanbetaler volgens Zewuster ook een definitiekwestie.

Zewuster vindt het wel steeds moeilijker om te bedenken hoe een herhaling van 2001 voorkomen kan worden. Destijds ontstond grote maatschappelijke onrust toen Argentijnen door een diepe recessie, strenge bezuinigingen en een devaluatie van de peso de waarde van hun spaargeld grotendeels zagen verdampen. Het land stopte toen met het doen van aflossingen en rentebetalingen.

De twijfel over welk beleid gevoerd gaat worden blijft minimaal tot de presidentsverkiezingen in oktober boven de markt hangen. Die onzekerheid is een groot probleem, want investeerders wachten daardoor af. "Er is nu een negatieve spiraal ingezet", zegt Zewuster. "Kredietbeoordelaars die afwaarderen zijn daar ook onderdeel van. Dan maakt het niet meer uit wat het beleid van een nieuwe president zou zijn. Beleid waarvan we nog niet weten wat het wordt."

Landen blijven bestaan

Is de situatie dan nu al uitzichtloos? "Nee, economieën hebben veerkracht en landen houden niet op te bestaan", zegt Zewuster. Wat daarbij volgens de econome helpt is dat Argentinië een grote landbouwsector heeft die via export de kar zou kunnen trekken. Zeker als de Argentijnse peso zo zwak is.

Ook is er in Argentinië veel schaliegas en -olie, maar om dat boven de grond te krijgen zijn grote investeringen nodig. En dan is het de vraag of investeerders nu bereid zijn om in Argentinië risico te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl