NOS Nieuws

Eerste Boeing-klant spant rechtszaak aan

Na beleggers en nabestaanden heeft nu ook de eerste klant van Boeing de vliegtuigbouwer aangeklaagd. Het gaat om de Russische vliegtuigleasingmaatschappij Avia Capital Services, onderdeel van staatsbedrijf Rostec.

Avia wil volgens The Financial Times 115 miljoen dollar schadevergoeding, met daarbovenop nog een boete voor Boeing die "meerdere malen zo hoog is." 35 al bestelde Boeing 737 MAX-vliegtuigen hoeft het bedrijf niet meer te hebben.

Volgens Avia zijn de crashes in Indonesië en Ethiopië te wijten aan "nalatige handelingen en beslissingen" van Boeing. Niet alleen tijdens het ontwerpen van het vliegtuig, maar ook door "cruciale informatie" voor luchtvaartautoriteiten achter te houden. Hiernaast claimt Avia dat Boeing bewust informatie voor klanten heeft achtergehouden om ze te verleiden vliegtuigen te kopen.

Sinds maart staan wereldwijd 400 al geleverde toestellen van het type 737 MAX aan de grond. Een veelvoud daarvan staat nog in bestelling.

Wat is er aan de hand met de toestellen? We maakten in maart een video over het probleem:

Waarom er honderden Boeings aan de grond staan

Dat er meer claims aan komen zou goed kunnen, denkt luchtvaartjurist Jochem Croon. "Ik kan me voorstellen dat meerdere maatschappijen in hun planning hebben opgenomen dat ze konden vliegen met de Boeing 737 MAX, en dat dat nu problemen oplevert." De advocaat van Avia zegt in The Financial Times dat ook andere vliegmaatschappijen contact met hem hebben gezocht.

Dat het toch bijna een half jaar heeft geduurd tot de eerste rechtszaak is volgens Croon niet verrassend. "Er is sprake van een relatie tussen leverancier en klant. Ik kan me voorstellen dat je eerst probeert dit met elkaar op te lossen. Kennelijk zijn ze er met Avia niet uitgekomen."

TUI laat weten nog in gesprek te zijn met Boeing en op dit moment geen noodzaak te zien om juridische actie te ondernemen. TUI heeft in totaal vijftien Boeing 737 MAX-vliegtuigen in de vloot. De details van het overleg met Boeing houdt TUI binnenskamers.

In juli kondigde Boeing aan 4,9 miljard dollar opzij te zetten voor eventuele claims van vliegmaatschappijen. Nabestaanden van de 346 slachtoffers krijgen de komende jaren 100 miljoen uitgekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl