NOS Nieuws

Vasthoudende krakers verlaten toch Amsterdams pand

De veertig krakers die gisteren op een industrieterrein in Amsterdam de eigenaar uit zijn eigen pand zetten, hebben het gebouw nu toch verlaten. De politie meldt dat het gebouw weer is overgedragen aan de eigenaar.

Eerder op de dag gingen brandweer en netbeheerder Liander kijken bij het kantoorpand op industrieterrein Westpoort. Ze constateerden dat het er onveilig was en daarop besloot de officier van justitie een bevel tot spoedontruiming uit te vaardigen.

Vervolgens gingen de krakers, asielzoekers van actiegroep We Are Here, op eigen initiatief het pand uit. Niemand is aangehouden.

Bekijk de confrontatie tussen de eigenaar en de krakers van gisteren:

Ondernemer door krakers uit pand gezet: 'Dit is toch te gek voor woorden'

Hoe zit het ook alweer met kraken?

Het kraken van een pand is sinds 1 oktober 2010 strafbaar. Daarvoor was kraken alleen strafbaar als dat gebeurde bij een pand dat minder dan een jaar leegstond. Ondanks dat het dus niet mag, kunnen krakers niet zomaar een gebouw uitgezet worden. Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze namelijk aanspraak doen op het zogenoemde huisrecht, dat is vastgelegd in de grondwet.

Een pandeigenaar moet daarom verschillende procedures doorlopen voordat hij zijn pand terug heeft. Dat begint met aangifte doen en aantonen dat er een bestemming is voor het pand. Daarna krijgen krakers de mogelijkheid een kort geding aan te spannen. In dat geval moet ook een rechter zich nog over de kwestie buigen. Al met al kan het weken duren voordat een pand daadwerkelijk ontruimd wordt.

In uitzonderlijke gevallen kan er ook een spoedontruiming plaatsvinden, zoals nu is gebeurd. De eigenaar had al aangifte gedaan om de ontruimingsprocedure in gang te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl