Ondernemer Salih Ozcan (rechts)
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Krakers We Are Here zetten Amsterdamse ondernemer uit eigen pand

Zo'n veertig leden van de actiegroep We Are Here hebben een pand gekraakt op het Amsterdamse bedrijventerrein Westpoort. De asielzoekers weigeren het gebouw te verlaten.

Volgens ondernemer Salih Ozcan is de ruimte gekraakt toen hij op vakantie was. Het pand stond sinds januari leeg na een ontruiming. De toenmalige huurder van het gebouw was er een wietplantage begonnen, schrijft NH Nieuws.

Nu wil Ozcan de ruimte gebruiken voor zijn autobedrijf, maar de krakers weigeren te vertrekken. Dat leidde zondagmiddag tot een conflict tussen de eigenaar en de asielzoekers.

Bekijk de confrontatie tussen Ozcan en de krakers in onderstaand filmpje:

Ondernemer door krakers uit pand gezet: 'Dit is toch te gek voor woorden'

Hoe zit het ook alweer met kraken?

Het kraken van een pand is sinds 1 oktober 2010 strafbaar. Daarvoor was kraken alleen strafbaar als dat gebeurde bij een pand dat minder dan een jaar leegstond. Ondanks dat het dus niet mag, kunnen krakers niet zomaar een gebouw uitgezet worden. Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze namelijk aanspraak doen op het zogenoemde huisrecht, dat is vastgelegd in de grondwet.

Een pandeigenaar moet daarom verschillende procedures doorlopen voordat hij zijn pand terug heeft. Dat begint met aangifte doen en aantonen dat er een bestemming is voor het pand. Daarna krijgen krakers de mogelijkheid een kort geding aan te spannen. In dat geval moet ook een rechter zich nog over de kwestie buigen. Al met al kan het weken duren voordat een pand daadwerkelijk ontruimd wordt.

In uitzonderlijke gevallen kan er ook een spoedontruiming plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer de openbare veiligheid in het geding is. De politie Amsterdam zegt in een reactie dat er in het geval van het pand op bedrijventerrein Westpoort geen aanleiding is voor een spoedprocedure. De eigenaar heeft inmiddels aangifte gedaan maar moet nog aanvullende stukken aanleveren voordat de ontruimingsprocedure verder kan gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl