Opnieuw honderdduizenden demonstranten in Hongkong: 'De sfeer is heel vreedzaam'
De sociale onrust in Hongkong is nog niet voorbij. Na ruim twee maanden actie voeren tegen de Chinese regering en Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, wordt er ook vandaag weer massaal gedemonstreerd. Een vergunning voor een protestmars in het Victoria Park weerhield de honderdduizenden demonstranten er niet van om ook de straten op te gaan en naar andere plekken te trekken.
Het Victoria Park bood namelijk onvoldoende ruimte voor de grote groep demonstranten. "Mensen verzamelden zich in het park, maar al gauw gingen ze de straten op of liepen naar andere plekken om te demonstreren", vertelt correspondent Sjoerd den Daas, die bij de demonstratie aanwezig was. "Veel straten zijn inmiddels afgesloten omdat het te gevaarlijk zou worden door bussen en auto's."
De demonstranten liepen onder meer naar een groot politiebureau en een aantal overheidsgebouwen. Volgens het Civil Human Rights Front, de demonstratiebeweging in Hongkong, waren er vandaag 1,7 miljoen mensen op de been. "Over het algemeen hebben zij wel hogere schattingen dan de overheid", zegt Den Daas. "Maar ik kan je met zekerheid zeggen dat er vele honderdduizenden mensen waren. Het was massaal, echt massaler dan de afgelopen weken."
Hoe massaal het protest is zie je in deze reportage van correspondent Sjoerd den Daas:
Ondanks de grote mensenmassa was de sfeer overdag goed. "Vrij relaxed zelfs. De demonstranten zijn toegankelijke mensen, iedereen helpt elkaar. Het regende pijpenstelen en mensen gaven paraplu's aan elkaar door", zegt Den Daas. "Mensen proberen het leven iets makkelijker te maken. Het is allemaal heel vreedzaam."
Dat staat haaks op de manier waarop de demonstranten worden geframed door de Chinezen. "De laatste weken worden de demonstranten neergezet als baldadige relschoppers. Er wordt zelfs geroepen dat het aan terrorisme grenst", vertelt Den Daas. "Er zullen vast ook mensen bij zitten die misbruik maken van de situatie, maar het is een overwegend vredelievende groep. Alle lagen van de samenleving komen samen: van advocaten tot ziekenhuismedewerkers."
Politie grijpt in
Het is volgens Den Daas mogelijk dat de sfeer later vanavond omslaat. De vergunning voor de demonstratie was namelijk geldig tot 23.00 uur plaatselijke tijd in Hongkong. Dat betekent dat de demonstratie inmiddels niet meer legaal is. "De politie heeft een waarschuwing afgegeven en roept mensen op om naar huis te gaan."
De demonstranten die geen gehoor geven aan de waarschuwing, kunnen oog in oog komen te staan met de politie. Mogelijk wordt daarbij traangas ingezet. "De politie is in opperste staat van paraatheid. Het lijkt met sterk als er geen traangas of rubberen kogels worden ingezet", vertelt Den Daas. "Gisteren was het een traangasvrije zaterdag. Maar ik denk niet dat dat vanavond het geval is, gezien het grote aantal betogers."
China heeft nog niet gereageerd op de demonstratie van vandaag. "Meestal komt dat later. China heeft herhaaldelijk gezegd dat als de demonstraties niet stoppen, zij zullen ingrijpen", zegt Den Daas. "De druk wordt opgevoerd. Als de politie van Hongkong het niet meer aankan, staat China klaar met het Volksbevrijdingsleger."
De protesten brengen niet alleen spanningen met zich mee. Het leidt ook tot economische schade. "Hotels ontvangen minder gasten en restauranteigenaren hebben weinig vertrouwen in de toekomst. Bovendien mijden veel mensen Hongkong, omdat ze niet weten of hun vliegtuig of trein wel vertrekt."
Die schade is het volgens veel Hongkongers waard. "Want vrijheid kent geen prijs, zeggen ze dan."
Bekijk onderstaande video voor een opfriscursus Hongkong en de verhoudingen met China: