Reuters

Na een rustige dag in Hongkong zijn er in de avond (lokale tijd) weer onlusten uitgebroken. De politie heeft traangas afgevuurd in de richting van demonstranten, die zich hadden verzameld bij een politiebureau. Agenten met wapenstokken hebben de demonstranten uit elkaar gedreven.

De dag begon kalm in de stadstaat, na twee onrustige dagen. Gisteren nog stonden politie en demonstranten lijnrecht tegenover elkaar op de luchthaven van Hongkong, en waren voor de tweede dag op rij alle vluchten geannuleerd. Na de onrust hebben de luchtvaartautoriteiten een demonstratieverbod ingesteld voor grote delen van het vliegveld, een van de drukste ter wereld.

Vandaag zaten er desondanks op het vliegveld nog een stuk of dertig demonstranten, zegt correspondent Garrie van Pinxteren, die vanmiddag is aangekomen in Hongkong. "Voor de zekerheid had ik de trein genomen, maar ik zag later dat de vlucht die ik had kunnen nemen, zelfs vervroegd is aangekomen."

'Beste toerist'

De demonstranten op het vliegveld hadden vandaag posters bij zich met daarop excuses. "Beste toerist, we hebben spijt van wat er gisteren is gebeurd", stond op een van die posters. "We waren wanhopig en hebben imperfecte beslissingen genomen. Aanvaard alstublieft onze excuses."

Gisteren ging het er zo aan toe op de luchthaven:

Demonstranten en politie botsen op vliegveld van Hongkong

Het is inmiddels al de tiende week van protesten in Hongkong. Die begonnen met een opstand tegen een uitleveringswet. Demonstranten zagen de wet, die inmiddels voor onbepaalde tijd is uitgesteld, als poging van China meer grip te krijgen op Hongkong.

In 1997 werd de voormalig Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Wel werd daarbij afgesproken dat de regio een bijzondere status kreeg, met eigen wetten en een eigen politiek systeem.

Ondertussen lijkt de dreiging dat China ingrijpt toe te nemen. Op satellietfoto's is te zien dat er honderden militaire voertuigen in Shenzhen bij elkaar staan. Shenzhen is een miljoenenstad vlak bij Hongkong.

Chinese staatsmedia berichten dat de voertuigen in de stad zijn voor een oefening die al stond gepland. China stelt wel dat de protestbeweging in Hongkong "terrorisme nadert".

Hoe zit het ook al weer met de relatie tussen China en Hongkong? We leggen het uit in deze video:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

STER reclame