Grootste windmolen ter wereld komt in Rotterdamse haven
De grootste en krachtigste windmolen van de wereld komt proefdraaien op de Rotterdamse Maasvlakte. Komende week wordt de zogenoemde Haliade X op een bedrijfsterrein in elkaar gezet. Deze windmolen is de eerste stap richting nog grotere windmolens in de toekomst.
De Haliade X is het nieuwe paradepaardje van de industriële multinational General Electric (GE). De molen is 260 meter hoog en heeft daarmee bijna de hoogte van de Eiffeltoren (die is 300 meter). De wieken hebben elk een lengte van 107 meter en daarmee kan, als het hard genoeg waait, energie worden opgewekt voor zo'n 16.000 woningen. Ter vergelijking: het langste blad is op dit moment 88 meter.
Hier moet de windmolen komen:
De windmolen blijft ruim 4 jaar op het terrein van palenbouwer Sif staan. Maar deze windmolen is niet bedoeld voor op het land. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit model windmolens op zee wordt geplaatst.
Op zee waait het over het algemeen vaker en harder waardoor de windmolens nog meer energie kunnen opwekken dan op het land. De wieken van deze molen moeten ook kunnen draaien als het wat minder waait. De fabrikant verwacht dat de Haliade X 45 procent meer energie opwekt dan de huidige krachtigste windmolen.
Groot groter grootst
De windmolen zal de komende jaren uitvoerig door TNO worden getest. Met behulp van het onderzoek hoopt TNO dat er in de toekomst dankzij de nieuwe berekeningen nog grotere en krachtigere windmolens gebouwd kunnen worden.
Want grotere windmolens zorgen voor lagere kosten per kilowattuur dan kleinere windmolens. "Tien jaar geleden zou deze molen niet mogelijk zijn geweest. Zowel technologisch als financieel niet. Maar door de technologische ontwikkeling zijn we nu in staat deze molen wel te produceren", zegt Vincent Schellings, windmolendeskundige bij GE. Ook hij verwacht dat de de windmolens in de toekomst alleen nog maar groter zullen worden.
Zo groot zijn de windmolens door de tijd heen geworden:
Door het bouwen van krachtigere windmolens kan één windmolen veel meer energie opwekken. Dat is volgens Peter Eecen, windmolendeskundige bij TNO, hard nodig. "Op dit moment wordt er 1 gigawatt aan windenergie opgewekt in Nederland. In 2050 moet dat zo'n 50 tot 70 gigawatt zijn." Het bouwen van krachtigere en grotere windmolens is, volgens Eecen, dan ook heel belangrijk voor het behalen van de klimaatdoeleinden.
Niet groter maar slimmer
Ook Gerard van Bussel, windmolendeskundige aan de TU Delft ziet voordelen van de steeds grotere en krachtigere windmolens. "Het kost minder geld om op zee de fundering te maken van 1 grote windmolen dan van 2 kleinere."
Maar hij plaatst ook kanttekeningen bij de alsmaar groter wordende windmolens. De TU Delft doet onderzoek naar allerlei verschillende modellen windmolens en Van Bussel denkt dat de windmolen van de toekomst er dan ook anders uit gaat zien dan de huidige modellen.
Maar volgens Van Bussel is er vanuit grote investeerders nog maar weinig interesse. "De Haliade X laat zien dat de industrie zich vast heeft gepind aan schaal maar het zou beter zijn als ze ook durven te kijken naar meer slimmere en goedkopere modellen," zegt Van Bussel.